SM w Gostyniu

W tym roku już po raz trzeci świętowaliśmy Dzień Mleka. Wspaniała atmosfera i sukces poprzednich edycji sprawiły, że i tym razem tłumy przybyły na nasze święto. Moc atrakcji, w postaci degustacji, konkursu kulinarnego czy koncertów, tworzyły tło dla spędzenia niezapomnianych chwil w gronie najbliższych. Warto także przypomnieć, że udało nam się po raz kolejny pobić rekord Polski w budowie wafla kajmakowego!

Czas start!

Trzy, dwa, jeden.. start! Tegoroczne obchody Dnia Mleka rozpoczął bieg przełajowy. Trasa o długości 5 kilometrów przebiegała przez piękną gostyńską scenerię. Przez okoliczne łąki biegło, aż 400 uczestników, aby zakończyć rywalizację na gostyńskim rynku, gdzie czekały atrakcyjne nagrody, nie tylko dla zwycięzców. Już po 20 minutach do mety dobiegł pierwszy zwycięzca. Wyłoniliśmy laureatów w 4 kategoriach: dzieci do lat 12, do lat 17, kobiety i mężczyźni. Wyróżniony został również czteroletni Franek – najmłodszy z biegaczy.

W tym samym czasie rozpoczęło się bicie rekordu w budowie wafla kajmakowego. Tym razem zadania podjęli się uczniowie trzech szkół ponadgimnazjalnych: ZSOiZ w Pogorzeli, ZSOiZ w Krobi oraz ZSR w Grabonogu. Wyczynu tego dokonali w dwie godziny! Budowla mierzyła aż 145 cm i ważyła ponad 50 kg.

gostyn
IMG 0110 IMG 0190
IMG 9279 IMG 9304
IMG 9533 IMG 9690
IMG 9571 IMG 9689

Hiszpański akcent

Imprezę poprowadził Conrado Moreno, którego gorący temperament świetnie wpisał się w klimat i atmosferę imprezy. Świetnie sobie radził z prowadzeniem imprezy i angażował uczestników do interakcji i brania udziału w licznych konkursach. Ciepłym gestem na jaki się zdobyli mieszkańcy Gostynia było oddawanie krwi, które odbyło się przy pomocy Regionalnego Centrum Krwiodawstwa i Krwiolecznictwa z Łodzi. W przeciągu zaledwie kilku godzin na ten piękny podarunek zdecydowało się 40 osób.

IMG 0066 IMG 9309

Sernik doskonały

W tym roku w konkursie kulinarnym wzięło udział siedem kół gospodyń wiejskich, które miały się wykazać zdolnościami w wypieku sernika. Jury złożone z zastępcy prezesa SM w Gostyniu - Antoniego Stelmaszyńskiego, przewodniczącego rady nadzorczej Andrzeja Kubiaka, członka rady powiatu gostyńskiego Janusza Sikory oraz szefa restauracji „Krawatka” Pawła Roszaka oceniało ciasta nie tylko pod względem smaku. Ocenie podlegało również wykorzystanie produktów z naszej mleczarni, sposób prezentacji ciasta, a także estetyka stoiska. Komisja miała ciężkie zadanie, ale ostateczny werdykt wskazał na zwycięzcę, którym zostały gospodynie z Zalesia. Po ogłoszeniu wyników nie kryły radości, choć to nie pierwszy sukces na ich koncie. Zwyciężczynie otrzymały czek na 1000 zł, a pozostałe uczestniczki na 200 zł.

Przez żołądek do serca

Jak na mleczną imprezę przystało, nie zabrakło licznych przysmaków na bazie produktów z naszej mleczarni. Goście mogli skosztować m.in. specjalnie przygotowanych koktajli i jogurtów. Degustacja tych produktów wzbudziła niemałe zainteresowanie wśród tutejszych smakoszy. Do przysmaków serwowano różnorodne rodzaje herbaty i kawy, którymi można było się delektować do woli.

Pożegnanie z muzyką

Obchody Dnia Mleka zakończyły się koncertem gwiazdy wieczoru, którą był zespół Varius Manx i Kasia Stankiewicz. Występ przyciągnął pod scenę liczną publiczność. Zaskoczeniem dla widzów było zaproszenie przez wokalistkę jednej z fanek na estradę. Obie Panie zaśpiewały wspólnie piosenkę pt. „Maj”. Duet ten ożywił publiczność, która już do końca koncertu nie wykazywała ani cienia zmęczenia po całodniowym świętowaniu.

IMG 0275 IMG 0300
IMG 0345 IMG 0435

Zabawa trwała do późnych godzin, a zapowiadana przez synoptyków burza ominęła (na szczęście) Gostyń.
Spółdzielnia Mleczna dziękuje za wspólną zabawę i zaprasza w przyszłym roku!

IMG 0012 IMG 0017
IMG 0026 IMG 0034
IMG 0036 IMG 0088
IMG 9367 IMG 9398
IMG 9399 IMG 9495
IMG 9501 IMG 9503
IMG 9529 IMG 9372
IMG 9555 IMG 9568
IMG 9620 IMG 9891

Czy wiesz, że...?

W 30 roku życia kończy się proces mineralizacji kości, a zgromadzony w nich wapń służy jako rezerwa do końca życia, rozpoczyna się naturalna utrata pierwiastka, najpierw powoli po ok. 1% rocznie, następnie coraz więcej.

Więcej ciekawostek