SM w Gostyniu

Kawa to jeden z najpopularniejszych napojów, który obok swoich pobudzających właściwości, kusi niesamowitym aromatem i smakiem. 

Przyrządzana jest na wiele sposobów w zależności od regionu świata, w którym jest wypijana. Niemal każdą kawę, bez względu na kraj, wzbogaca się o mleko, bądź kremową śmietanę. Dla wielu miłośników kawy jej picie wiąże się wręcz z celebracją, dlatego ważne jest wykorzystywanie najwyższej jakości składników do jej przyrządzania.

kawy świata

Co kraj, to obyczaj

Każdy kraj posiada odmienną kulturę i zwyczaje. Zalicza się do nich również tradycję przyrządzania kawy. Obecnie możemy odwzorować metody jej parzenia i duchem przenieść się do odległych miejsc, siedząc w domowym zaciszu. Coraz więcej na rynku pojawia się sklepów online sprzedających kawy z całego świata oraz potrzebne do ich przyrządzania akcesoria. Informacji na temat tego jak postępować znajdziemy na blogach i portalach poświęconych tematyce tego napoju. Wbrew pozorom poziom wiedzy na temat kawy nie jest zbyt wysoki dla przeciętnego konsumenta. Kupując ją w sklepie nie zastanawiamy się skąd pochodzi, w jaki sposób była palona i jaki posiada aromat. Nie tylko kawa ma tutaj znaczenie, ale również jakość dodawanych do niej produktów. Na popularności zyskuje ostatnio rozpuszczanie w kawie tłuszczy takich jak olej kokosowy czy masło. Podobno pomysł na taką kawę był zainspirowany tradycją Tybetańczyków, którzy dodają masło do herbaty. To świetna dawka energii na cały dzień! Wybierając masło korzystajmy z takiego, które zawiera minimum 82% tłuszczu, np. masła extra z gostyńskiej mleczarni. Jest ono zdrowsze, a to ważne szczególnie w przypadku osób z nietolerancją laktozy, chorych czy starszych, ponieważ zawiera mniej laktozy od masła śmietankowego.


Buon appetito!

W Europie to Włosi są postrzegani jako specjaliści od kawy. Choć nie uprawiają jej w swoim kraju to sposób palenia stosowany już we Włoszech, odgrywa dużą rolę. Im dalej na południe Włoch tym jest ono mocniejsze, co skutkuje powstaniem intensywniejszej goryczki w smaku. Większość włoskich kaw przyrządzana jest na bazie espresso, z której słynie ten kraj. Powstaje ona przez przepuszczenie 25 - 35 ml gorącej wody pod ciśnieniem 8,5 - 9,5 bara przez bardzo drobno zmielone i ubite ziarna kawowca. Po dodaniu do espresso mleka w różnych kombinacjach powstają kolejne włoskie specjały, takie jak cappuccino czy latte. Spienianie mleka wymaga tutaj zachowania pewnych zasad, np. im wyższa zawartość tłuszczu w mleku, tym trwalsza pianka. Używamy do tego specjalnego spieniacza lub miksera. Najlepiej wybrać do tego gostyńskie mleko z zawartością 3,2% tłuszczu, a jeśli zależy nam na dodatkowych składnikach odżywczych, wybierzmy Supermleko z witaminami A+D. Taki napój nie tylko nas pobudzi, ale także dostarczy cennych dla organizmu składników.

parzenie kawy

Wersja dla dorosłych

Kawa po irlandzku widnieje w menu niemal każdej dobrej restauracji. Możemy jednak przygotować ją sami, bez wychodzenia z domu. Charakterystycznym składnikiem jest tutaj whisky. Taka kawa nie tylko pobudza, ale i rozgrzewa. Przygotowanie rozpoczynamy od uzyskania gęstego syropu poprzez dodanie do szklanki ciepłej wody, takiej samej ilości cukru brązowego. Jeśli nie mamy w domu ekspresu do kawy, robimy mocny wywar z kawy mielonej, do którego następnie dodajemy 50 ml whisky i tyle samo wcześniej przyrządzonego syropu cukrowego. Po zmieszaniu całości pozostaje uhonorować wywar aksamitną śmietaną, którą otrzymamy po ubiciu dobrej jakości gęstej kremówki, np. tej z SM w Gostyniu. Ten delikatny akcent świetnie przełamuje smak mocnej kawy z alkoholem. Choć napój ten urzeka smakiem to radzimy nie przesadzać z wypijaną ilością. Proponujemy, żeby stanowił deser na specjalne okazje, np. weekendowe spotkanie ze znajomymi czy rodziną.

Słodka i wyrazista kawa z Wietnamu

W Wietnamie, gdzie kawę produkuje się na skalę światową, również mają swój specjalny sposób picia kawy. Do przygotowania kawy po wietnamsku potrzebny jest specjalny zaparzacz phin, na dnie którego najpierw ugniatamy wsypaną kawę mieloną (najlepiej sprowadzoną właśnie z Wietnamu, np. Trung Nguyen) a następnie przykrywamy sitkiem i powoli zalewamy gorącą wodą. Po nałożeniu pokrywki na zaparzacz czekamy jeszcze kilka minut. Zanim jednak zaparzymy kawę, na spód filiżanki wlewamy mleko zagęszczone słodzone, które stanowi tutaj podstawę. Nadaje ono aksamitnej konsystencji oraz słodkiego smaku. Świetnie się sprawdzi słodzone, gostyńskie mleczko zagęszczone, dzięki swojej kremowej formule i dużej zawartości cukru. W upalne dni wystarczy dodać do kawy kostki lodu, żeby cieszyć się maksymalnym orzeźwieniem. Kawa wietnamska ze względu na słodki smak może nie przypaść każdemu do gustu. Jeśli jednak jesteśmy ciekawi nowych smaków to warto się skusić i wyrobić sobie własne zdanie na jej temat.

kawa po wietnamsku

Brazylijskie szaleństwo

Brazylijczycy są znani m.in. z barwnego i bogatego karnawału. Podobnie jest z kawą, która zawiera wiele składników. Zazwyczaj są to słodkie dodatki, takie jak cukier, cynamon, kardamon czy słodkie śmietanki. Najczęściej dodaje się także masę czekoladową, czyli rozpuszczone kostki czekolady w mleku lub śmietanie. Kawa po brazylijsku jest bogata w słodkie dodatki, które przełamują intensywny smak kawy. Czekoladowa baza dodaje jej również niepowtarzalnej konsystencji. To świetny wybór także ze względu na właściwości, ponieważ kakao zmniejsza negatywny efekt kofeiny związany z wypłukiwaniem magnezu z organizmu. Dodatkowo także możemy użyć mleczka gostyńskiego z magnezem, żeby wyrównać jego niedobory. Tę kawę polecamy największym łasuchom. Dzięki takiej ilości słodkich dodatków na pewno przypadnie im do gustu.

kawa brazylijska

Kończąc naszą podróż po świecie kawy nabieramy jeszcze większej ochoty na próbowanie nowych sposobów przyrządzenia kawy. Na szczęście jest to możliwe dzięki ogólnodostępnym dodatkom, nie tylko do zaparzaniu kawy, ale także tym mlecznym. Mamy nadzieję, że będzie jeszcze okazja do tego, aby porównać smaki kaw parzonych w domu z tymi oryginalnie serwowanymi w miejscu skąd pochodzą.

Czy wiesz, że...?

W 30 roku życia kończy się proces mineralizacji kości, a zgromadzony w nich wapń służy jako rezerwa do końca życia, rozpoczyna się naturalna utrata pierwiastka, najpierw powoli po ok. 1% rocznie, następnie coraz więcej.

Więcej ciekawostek