SM w Gostyniu

Pewnie znacie Wiesława Bobera, a jeśli nie, to przypominamy, że to wybitny polski kucharz, a od 3 lat także Ambasador Spółdzielni Mleczarskiej w Gostyniu.

Propaguje on kuchnię polską tradycyjną połączoną z nowoczesną. Inspiruje się klasycznym stylem francuskim oraz kuchnią myśliwską. Wielokrotnie nagradzany i wyróżniany za swoją pracę.

Wiesław Bober gotował dla artystów, ludzi świata polityki oraz Miss World. Popularyzował polskie smaki w Maso Corto we Włoszech, Kaprun w Austrii oraz wielokrotnie w Pradze.

Jest doskonałym kucharzem, pomysłodawcą, organizatorem, jurorem oraz laureatem wielu konkursów kulinarnych. Jest także współzałożycielem Klubu Szefów Kuchni - organizacji skupiającej najlepszych szefów kuchni w Polsce, którzy swą wiedzą służą branży gastronomicznej. Szkoli młodych adeptów sztuki kulinarnej. Stale współpracuje ze szkołami gastronomiczno-hotelarskimi.

W pabianickim hotelu Fabryka Wełny, w którym rezyduje od 2015 roku, stworzył autorskie miejsce szefa kuchni – Restaurację Wzorcownia by Wiesław Bober. To miejsce na światowym poziomie z wyjątkową atmosferą, eleganckim wnętrzem i przede wszystkim doskonałym jedzeniem!

Zapytany o to, dlaczego używa produktów Spółdzielni Mleczarskiej w Gostyniu, odpowiada:

„Posiadam dużą skalę porównawczą, ponieważ oceniam produkty mleczarskie w programie „Doceń polskie''. Używam od wielu lat produktów Spółdzielni Mleczarskiej w Gostyniu z powodu ich wysokiej jakości i znakomitego smaku, które są produkowane z najwyższej jakości polskiego mleka, w przystępnej cenie.

Spółdzielnia posiada szeroką ofertę produktową: mleko, mleko zagęszczone, mleko z witaminami, mleko słodzone, śmietany, masło. Stale używam w mojej kuchni śmietanę 30%, która doskonale nadaje się do przyrządzania deserów, do sosów oraz zupy.

Do deserów używam masę kajmakową , mleczko zagęszczone, mleko, śmietanę 30%, doskonałe masło. Dużą zaletą dla gastronomii są opakowania produktów i łatwy sposób ich otwierania.”

Specjalnie dla naszej spółdzielni przygotował kilka przepisów opartych na gostyńskich produktach. Efekty pracy Wiesława Bobera i cukiernika Adama Kaczmarka możecie zobaczyć na poniższych zdjęciach. Zachęcamy do skorzystania z przepisów i samodzielnego przygotowania ciast.

Sernik z kajmakiem

wypieki mistrza

Ptasie mleczko czekoladowe

ptasie czekoladowe mleczko

Ptasie mleczko kajmakowe

ptasie kajmakowe mleczko

Czy wiesz, że...?

W 30 roku życia kończy się proces mineralizacji kości, a zgromadzony w nich wapń służy jako rezerwa do końca życia, rozpoczyna się naturalna utrata pierwiastka, najpierw powoli po ok. 1% rocznie, następnie coraz więcej.

Więcej ciekawostek