SM w Gostyniu

Zieleń, słońce i błękitne niebo za oknem. Właśnie dlatego warto rozpocząć kiełkowanie tej radości dzięki uczcie dla podniebienia. Nie wiemy jak Wy, ale dla nas wiosnę można poczuć już teraz, a wszystko za sprawą owoców połączonych z odpowiednimi składnikami. Z tego też względu podsuniemy Wam kilka pomysłów na szybkie, nieziemsko pyszne i cudownie rozkoszne smakołyki. Kto nie może się doczekać?

Deser z mascarpone

Jest to tak prosty przepis, że nie wymienimy od razu wszystkich składników po przecinku, bo byłoby to zbyt oczywiste. Jak dla nas sukces tego przepisu tkwi w jakości kremówki. My nie wyobrażamy sobie innej niż tej z SM Gostyń. Jeśli macie ochotę na odrobinę szaleństwa, możecie dodać do niej odrobinę czekolady. Kremówkę ubijcie z cukrem i mascarpone. To boskie połączenie przełóżcie na dno pucharków i obsypcie je takimi owocami, które skradną serca zarówno Wasze, jak i Waszej rodziny. Jak dla nas będą to maliny i jagody, które przykrywamy kołderkę kremowo-mascarponową. Komu już pociekła ślinka?

Zatopiony ananas

Jeśli lubicie śmietanę, galaretkę i ananas to pędźcie po składniki i do dzieła. 2 łyżki żelatyny rozpuśćcie w 50 ml wody, a jedną galaretkę malinową w 150 ml wody. Kremówkę z kolei ubijamy z cukrem pudrem i laską wanilii , a następnie dzielimy na dwie części. Pierwszą z nich wzbogacamy chłodną galaretką, a drugą chłodną żelatyną. Do kieliszków wlewamy czerwoną masę, a następnie białą. Na samą górę wciskamy soczyste ananasy.

Tradycyjny deser z galaretką

Jeśli macie ochotę na prosty a zarazem pyszny deser, to ta wersja skierowana jest do Was. Rozpuszczone galaretki wlewamy do kieliszków i ustawiamy pod kątem do czasu, aż zastygnie, aby otrzymać ciekawy efekt. Pozostałą przestrzeń uzupełniamy wcześniej ubitą białą rozkoszą, czyli kremówką. Wisienką na torcie mogą być dowolne owoce, które ozdobimy świeżą miętą. W końcu trzeba poczuć miętę do pyszności w wydaniu SM Gostyń.

Który z tych banalnych przepisów skradł Wasze serce? Jak widzicie, nie trzeba spędzać godzin w kuchni, aby zaserwować sobie odrobinę przyjemności.
 

Czy wiesz, że...?

W 30 roku życia kończy się proces mineralizacji kości, a zgromadzony w nich wapń służy jako rezerwa do końca życia, rozpoczyna się naturalna utrata pierwiastka, najpierw powoli po ok. 1% rocznie, następnie coraz więcej.

Więcej ciekawostek