SM w Gostyniu

tiramisu d

Deser, który smakuje fantastycznie i uzależniająco. Za każdym razem można przygotować inną wersję!

Składniki:

- biszkopty
- 250ml śmietanki czekoladowej 30% SM w Gostyniu
- kilka łyżek likieru amaretto
- 150g serka mascarpone
- ok. 1 szklanki rozpuszczonej kawy
- kakao do posypania
- owoce - użyłam malin, borówek i czerwonych porzeczek

Przygotowanie:
  • Przygotować pucharki lub szklanki, w których będziemy podawać deser.
  • Kawę rozpuścić, ostudzić, wymieszać z likierem.
  • Owoce umyć i zostawić, aby wyschły.
  • Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać serek mascarpone. Można go przełożyć do rękawa cukierniczego lub szprycy.
  • Biszkopty zanurzać na kilka sekund w naparze z kawy i amaretto, następnie układać w pucharkach.
  • Na biszkopty nałożyć śmietankę z mascarpone, oprószyć kakao i posypać owocami.
  • Nałożyć kolejne warstwy w tej samej kolejności.
  • Oczywiście kolejność można zmienić. Najlepiej, aby ostatnią warstwą był krem. Całość posypać kakao i udekorować owocami. Przed podaniem najlepiej schłodzić.
Autor: Magiel Kuchenny
Rodzaj przepisu
  • Desery
Produkty
  • Śmietanka czekoladowa 30%

Czy wiesz, że...?

W 30 roku życia kończy się proces mineralizacji kości, a zgromadzony w nich wapń służy jako rezerwa do końca życia, rozpoczyna się naturalna utrata pierwiastka, najpierw powoli po ok. 1% rocznie, następnie coraz więcej.

Więcej ciekawostek