SM w Gostyniu

owsiany spod d

Przepis na formę do tarty o średnicy ok. 24 - 25 cm.

Składniki:
Spód
  • 100g mąki pszennej
  • 120g mąki owsianej
  • 2 czubate łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 110g masła extra SM w Gostyniu (mocno schłodzonego)
  • 2,5 -3 łyżki lodowatej wody
Mus czekoladowo - borówkowy
  • 500ml śmietanki czekoladowej 30% SM w Gostyniu (mocno schłodzonej)
  • 175g serka homogenizowanego waniliowego
  • 250g borówek
  • 2,5 - 3 łyżki galaretki o smaku owoców leśnych
  • 1/3 szklanki gorącej wody
Dodatkowo
  • 250g borówek do posypania
Przygotowanie:
Spód
  • Masło kroimy w 2,5 cm kostkę.
  • W malakserze chwilę mieszamy ze sobą obie mąki, sól i cukier. Dodajemy masło i pulsujemy przez ok. 15 sekund, tak aby otrzymać coś na kształt kruszonki. Cały czas pulsując, dolewamy powoli wodę - ciasto powinno się skleić w całość.
  • Po połączeniu, wyjmujemy ciasto na stolnicę podsypaną mąką i ugniatamy chwilę dłonią.
  • Obwijamy ciasto folią spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. godzinę.
  • Po godzinie wyciągamy ciasto lodówki i wylepiamy nim dół i boki formy.
  • Piekarnik nagrzewamy do 190°C (w takcie nagrzewania piekarnika formę z ciastem trzymamy w lodówce).
  • Przed wstawieniem do piekarnika, wykładamy na ciasto folię aluminiową lub papier do pieczenia (żeby był bardziej plastyczny możemy go najpierw zgnieść) i obciążamy ceramicznymi kulkami do pieczenia (grochem, fasolą lub ryżem jeśli nie posiadamy kulek).
  • Pieczemy przez 15 minut. Po tym czasie zdejmujemy z ciasta obciążenie, nakłuwamy spód widelcem i ponownie pieczemy około 15 minut. Ciasto powinno nabrać koloru. Gdy będzie gotowe, wyjmujemy z piekarnika.
Mus czekoladowo-borówkowy
  • W wodzie rozpuszczamy galaretkę.
  • Borówki miksujemy blenderem na gładki płyn i przekładamy do rondelka. Podgrzewamy, a gdy już będą ciepłe, dodajemy rozpuszczoną galaretkę i mieszamy, aby żelatyna się rozpuściła.
  • Zdejmujemy z ognia, przekładamy do miski i czekamy aż dojdzie do temperatury pokojowej.
  • Czekoladową śmietankę ubijamy na sztywno.
  • Do mniejszej miseczki przelewamy ok. 5 łyżek borówek z galaretką. Dodajemy ok. 3 łyżek ubitej śmietanki i energicznie mieszamy trzepaczką. Następnie, mieszając, dodajemy serek homogenizowany.
  • Połączone składniki dodajemy do pozostałych borówek z galaretką i jeszcze raz mieszamy trzepaczką.
  • Na koniec, dodajemy resztę ubitej śmietanki i ponownie energicznie mieszamy.
  • Gotową masę czekoladowo-borówkową przekładamy na upieczony spód i wkładamy do lodówki.
  • Po ok. 1,5 godziny, gdy wierzch nieco zastygnie, wysypujemy borówki. Odstawiamy do lodówki na noc.

Podajemy schłodzone.
Smacznego!

Autor: Pani Smaczna

Auto: Pani Smaczna
Rodzaj przepisu
  • Ciasta
  • Desery
Produkty
  • Masło
  • Śmietanka czekoladowa 30%

Czy wiesz, że...?

W 30 roku życia kończy się proces mineralizacji kości, a zgromadzony w nich wapń służy jako rezerwa do końca życia, rozpoczyna się naturalna utrata pierwiastka, najpierw powoli po ok. 1% rocznie, następnie coraz więcej.

Więcej ciekawostek