SM w Gostyniu

omlety czekoladowe d

Składniki:
Omlety
  • 4 jajka
  • 250ml czekoladowej śmietanki 30% SM w Gostyniu (mocno schłodzonej)
  • 150-160g mąki
  • 1,5 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • łyżeczka masła extra SM w Gostyniu
Sos wiśniowy:
  • 500g wiśni
  • 6 łyżeczek galaretki wiśniowej
  • łyżka cukru
  • pół łyżeczki mąki kukurydzianej
Przygotowanie:
  • Sos wiśniowy
  • Wiśnie drylujemy i przekładamy do garnuszka.
  • Podgrzewamy, posypujemy je mąką i dodajemy cukier.
  • Energicznie mieszamy, aby nie powstały z mąki grudki.
  • Do ciepłych wiśni dodajemy galaretkę. Gdy wystygnie, odstawiamy lodówki.
Omlety
  • Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy sztywną pianę.
  • Śmietankę również ubijamy na sztywno i do już ubitej dodajemy żółtka, cukier oraz szczyptę soli. Mieszamy.
  • Do śmietanki przekładamy białka, posypujemy mąką i delikatnie mieszamy.
  • Patelnię smarujemy masłem i rozgrzewamy. Omlety smażymy z obu stron.
  • Ciepłe polewamy sosem z wiśniami i podajemy.

Smacznego!

Autor: Pani Smaczna
Rodzaj przepisu
  • Desery
Produkty
  • Masło
  • Śmietanka czekoladowa 30%

Czy wiesz, że...?

W 30 roku życia kończy się proces mineralizacji kości, a zgromadzony w nich wapń służy jako rezerwa do końca życia, rozpoczyna się naturalna utrata pierwiastka, najpierw powoli po ok. 1% rocznie, następnie coraz więcej.

Więcej ciekawostek