SM w Gostyniu

lody malonowe d

10 lodów na patyczku.

Składniki
  • 250ml czekoladowej śmietanki 30% SM w Gostyniu (mocno schłodzonej)
  • 300g (200g do purée + 100g w całości) malin,
  • 350ml mleka zagęszczonego niesłodzonego 7,5 % SM w Gostyniu
  • 2-3 łyżki cukru pudru (w zależności od słodkości malin)
  • Pół łyżeczki soku z cytryny
Wykonanie:
  • Maliny (200g) blendujemy na gładki płyn. Następnie, przecieramy je przez sitko, aby pozbyć się pestek.
  • Czekoladową śmietankę ubijamy na sztywną pianę.
  • Purée malinowe łączymy z mlekiem, sokiem z cytryny i cukrem pudrem.
  • Stopniowo dodajemy ubitą śmietankę. Gdy składniki się połączą, przekładamy do foremki na lody (jeśli nie mamy foremki, możemy masę przelać do prostokątnego, zamykanego pudełka).
  • Do każdego z otworów wkładamy dodatkowo po ok. 4-5 malin.
  • Zamrażamy na najwyższej półce, co najmniej całą noc. Aby wyjąć lody z foremki, moczymy ją chwilę w gorącej wodzie.
Smacznego!

Autor: Pani Smaczna
Rodzaj przepisu
  • Lody
Produkty
  • Śmietanka czekoladowa 30%
  • Mleko zagęszczone niesłodzone

Czy wiesz, że...?

W 30 roku życia kończy się proces mineralizacji kości, a zgromadzony w nich wapń służy jako rezerwa do końca życia, rozpoczyna się naturalna utrata pierwiastka, najpierw powoli po ok. 1% rocznie, następnie coraz więcej.

Więcej ciekawostek