SM w Gostyniu

tarta marzenie d

Składniki:
Spód
  • 200g herbatników z czekoladą typu Digestive
  • 100g roztopionego masła extra SM w Gostyniu
  • 3 łyżki Nutelli
Krem
  • 250ml śmietanki 30% SM w Gostyniu + kakao
  • 250g schłodzonego serka mascarpone
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
Dodatkowo
  • różnorodne owoce do dekoracji
  • cukier puder do posypania
Polewa
  • 50 g mlecznej czekolady
  • 5 łyżek kremówki (śmietanki 30% SM w Gostyniu)
Przygotowanie:
Spód
  • Herbatniki kruszymy na pył (najlepiej w blenderze).
  • Pokruszone herbatniki dokładnie mieszamy z roztopionym masłem i Nutellą.
  • Okrągłą blachę do tarty o wymiarach 22- 24 cm (lub podobną) wykładamy okruchami, dociskamy łyżką i wkładamy do lodówki.
Krem
  • Kremówkę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Połączyć delikatnie kremówkę z mascarpone i dodać esencje waniliową.
  • Wymieszać. Tak przygotowany krem przełożyć na czekoladowy spód i udekorować dużą ilością owoców.
Polewa
  • Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej.
  • Dodać kremówkę.
  • Dokładnie wymieszać.
  • Owoce polać polewą.
Smacznego!

Autor: Ooomnomnomnom
Rodzaj przepisu
  • Ciasta
  • Desery
Produkty
  • Masło
  • Śmietanka 30%
  • Śmietanka czekoladowa 30%

Czy wiesz, że...?

W 30 roku życia kończy się proces mineralizacji kości, a zgromadzony w nich wapń służy jako rezerwa do końca życia, rozpoczyna się naturalna utrata pierwiastka, najpierw powoli po ok. 1% rocznie, następnie coraz więcej.

Więcej ciekawostek