SM w Gostyniu

czekoladowa chmurka d

Składniki:
  • 250ml śmietanki czekoladowej 30% SM w Gostyniu
  • 125g serka mascarpone
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 1 łyżeczka Baileys
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 3 łyżki płatków zbożowych
  • 1 duża łyżka masła orzechowego
Przygotowanie:
  • Mocno schłodzoną śmietankę czekoladową SM w Gostyniu ubić, dodać łyżeczkę cukru pudru, Baileys, mascarpone i dalej ubijać.
  • W niewielkiej ilości gorącej wody rozpuścić żelatynę i dodać ją powoli do masy czekoladowej.
  • Płatki zbożowe przysmażyć na suchej patelni, następnie dodać masło orzechowe.
  • Niewielką formę np. kokilkę wysmarować oliwą i nałożyć do niej krem, następnie płatki. Całość włożyć na ok. 2h do lodówki.
  • Przed podaniem, deser można włożyć na kilka sekund do ciepłej wody, następnie ułożyć go na talerzu płatkami ku dole - wtedy łatwiej odejdzie od foremki - dzięki czemu uzyskamy cudowny kształt, który z pewnością wszystkich zaskoczy.

Autor: Quchnia Karoli
Rodzaj przepisu
  • Desery
Produkty
  • Śmietanka czekoladowa 30%

Czy wiesz, że...?

W 30 roku życia kończy się proces mineralizacji kości, a zgromadzony w nich wapń służy jako rezerwa do końca życia, rozpoczyna się naturalna utrata pierwiastka, najpierw powoli po ok. 1% rocznie, następnie coraz więcej.

Więcej ciekawostek