SM w Gostyniu

domowe pralinki d

Składniki:
  • 150g gorzkiej czekolady
  • 70ml śmietanki czekoladowej 30% SM w Gostyniu
  • łyżeczka orzechówki
Przygotowanie:
  • Czekoladę połamać na małe kawałki, przełożyć do miseczki i rozpuścić w kąpieli wodnej.
  • Rozprowadzić ją pędzelkiem na formie silikonowej do kostek na lód o wybranym kształcie i włożyć do lodówki na 10 minut - czynność tę powtórzyć 2 razy.
  • Odłożyć do miseczki ok. 50g czekolady. W osobnym naczyniu ubić mocno schłodzoną śmietankę czekoladową SM Gostyń i dodać do niej odłożoną czekoladę. Do przygotowanej masy dodać orzechówkę, całość wymieszać.
  • Tak przygotowaną masę nałożyć do foremki z czekoladą.
  • Całość zalać resztą czekolady, wygładzić i odstawić na ok. 1 godzinę do lodówki.
  • Czekoladki wspaniale sprawdzają się na domowych przyjęciach oraz jako własnoręcznie przygotowana bombonierka.
Autor: Quchnia Karoli
Rodzaj przepisu
  • Desery
Produkty
  • Śmietanka czekoladowa 30%

Czy wiesz, że...?

W 30 roku życia kończy się proces mineralizacji kości, a zgromadzony w nich wapń służy jako rezerwa do końca życia, rozpoczyna się naturalna utrata pierwiastka, najpierw powoli po ok. 1% rocznie, następnie coraz więcej.

Więcej ciekawostek