SM w Gostyniu

tarta owoce d

Kruchy maślany spód, świeże owoce lata, a do tego warstwa aksamitnego kremu czekoladowego – przepyszne połączenie daje lekki placek w sam raz na upalne dni.

Składniki:
  • Spód
  • 200g mąki
  • 100g masła extra SM w Gostyniu
  • żółtko
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
Nadzienie
  • 2 jajka
  • 150ml czekoladowej śmietanki 30% SM w Gostyniu
  • 2 łyżki cukru
  • ulubione owoce, np. brzoskwinia, borówki, wiśnie
Przygotowanie:
Spód
  • Zimne masło posiekać drobno razem z mąką, tworząc grudki przypominające kruszonkę.
  • Dodać cukier, sól i żółtko. Szybko połączyć wszystkie składniki i zagnieść kulę z ciasta (w razie potrzeby dodać łyżkę lodowatej wody).
  • Schłodzić przez przynajmniej 1/2 h w lodówce.
  • Zimne ciasto cienko rozwałkować i wylepić nim wysmarowaną tłuszczem i wysypaną mąką formę do tarty. Ponakłuwać widelcem. Przykryć spód papierem do pieczenia i obciążyć (grochem lub ceramicznymi kulkami).
  • Podpiekać ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Nadzienie
  • Owoce umyć i pokroić w mniejsze cząstki.
  • Jajka roztrzepać i lekko ubić ze śmietanką i cukrem.
  • Z podpieczonego spodu tarty zdjąć obciążenie i papier.
  • Na tarcie rozsypać cząstki owoców, a następnie zalać je czekoladową masą.
  • Piec jeszcze ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni – aż masa całkowicie się zetnie.
  • Wyjąć z piekarnika i dobrze wystudzić. Podawać z dodatkiem ubitej śmietanki czekoladowej.
Autor: Blondies in the kitchen
Rodzaj przepisu
  • Ciasta
  • Desery
Produkty
  • Masło
  • Śmietanka czekoladowa 30%

Czy wiesz, że...?

W 30 roku życia kończy się proces mineralizacji kości, a zgromadzony w nich wapń służy jako rezerwa do końca życia, rozpoczyna się naturalna utrata pierwiastka, najpierw powoli po ok. 1% rocznie, następnie coraz więcej.

Więcej ciekawostek