SM w Gostyniu

tort smietanowo d

Składniki:
Biszkopt
  • 6 jajek
  • 1 szkl. cukru
  • 1 szkl. mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżki kakao
  • tłuszcz do formy
Krem
  • 750ml śmietany czekoladowej 30% SM w Gostyniu
  • 1 słoik dżemu wiśniowego
Poncz
  • 1/2 szkl. przegotowanej wody
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki spirytusu
Dodatkowo
  • 3 łyżki mielonych orzechów laskowych
  • wiśnie kandyzowane
Przygotowanie:
Biszkopt
  • Białka oddzielić od żółtek.
  • Z białek ubić pianę z cukrem na sztywno.
  • Do ubitej piany dodawać po jednym żółtku, cały czas ubijając i dodając mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
  • Delikatnie wymieszać.
  • Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem tortownicy, włożyć do piekarnika, piec ok.35 minut w 175 stopniach.
  • Upieczone i ostudzone ciasto, przekroić na 3 krążki.
Poncz:
  • Składniki ponczu połączyć, wymieszać.
Krem:
  • Dobrze schłodzoną śmietanę czekoladową ubić na sztywno.
Przełożenie tortu:
  • Krążki ciasta nasączyć ponczem.
  • Pierwszy i drugi krążek posmarować dżemem wiśniowym i kremem czekoladowym.
  • Przykryć ostatnim krążkiem ciasta.
  • Wierzch i boki tortu posmarować kremem śmietanowo-czekoladowym.
  • Boki tortu obsypać orzechami laskowymi.
  • Tort udekorować kleksami kremu czekoladowego i wiśniami kandyzowanymi.
Smacznego !

Autor: Kuchnia Danusi
Rodzaj przepisu
  • Torty
  • Ciasta
Produkty
  • Śmietanka czekoladowa 30%

Czy wiesz, że...?

W 30 roku życia kończy się proces mineralizacji kości, a zgromadzony w nich wapń służy jako rezerwa do końca życia, rozpoczyna się naturalna utrata pierwiastka, najpierw powoli po ok. 1% rocznie, następnie coraz więcej.

Więcej ciekawostek