SM w Gostyniu

czekoladowa panna d

Składniki:
  • 3 łyżeczki żelatyny w proszku
  • 250ml śmietanki czekoladowej 30% SM w Gostyniu
  • 150ml mleka UHT SM w Gostyniu
  • 70g cukru
  • 1 łyżka rumu
  • ciasteczka biszkopty
  • konfitura z czarnej porzeczki
Przygotowanie:
  • Żelatynę zalać 2 łyżkami zimnej wody i odstawić na 5 minut.
  • Do garnuszka wlać śmietankę czekoladową i mleko, dodać cukier. Mieszając, podgrzewać aż cukier się rozpuści.
  • Dodać rum, doprowadzić do zagotowania i szybko odstawić z ognia. Dodać żelatynę i mieszać, aż cała żelatyna się rozpuści.
  • Do silikonowych foremek do muffinek włożyć na spód po jednym małym biszkopcie.
  • Mieszankę wlać na biszkopciki.
  • Odstawić do wystudzenia, wstawić do lodówki na ok. 4 godziny.
  • Wyciągnąć z foremek i podawać ozdobione konfiturą z czarnej porzeczki.

Autor: Moja kuchnia malutka
Rodzaj przepisu
  • Desery
Produkty
  • Mleko
  • Śmietanka czekoladowa 30%

Czy wiesz, że...?

W 30 roku życia kończy się proces mineralizacji kości, a zgromadzony w nich wapń służy jako rezerwa do końca życia, rozpoczyna się naturalna utrata pierwiastka, najpierw powoli po ok. 1% rocznie, następnie coraz więcej.

Więcej ciekawostek