SM w Gostyniu

czekoladowe semifreddo d

Składniki:
  • 2 białka
  • 4 żółtka
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 450ml śmietanki czekoladowej 30% SM w Gostyniu
  • 2 szklanki malin
  • 1/2 szklanki cukru białego
  • migdały
  • 3 szklanki malin
Przygotowanie:
  • Maliny miksujemy z cukrem. Przecieramy przez sitko dodajemy szklankę wody - jeszcze raz miksujemy.
  • Sorbet przelewamy do formy silikonowej i wstawiamy do zamrażarki. Po ok. 1 godzinie mieszamy i jeszcze wstawiamy do zamrażarki.
  • Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier trzcinowy i zaczynamy ubijanie na parze.
  • Kiedy białko lśni, dodajemy po jednym żółtku, ubijamy aż masa zgęstnieje. Odstawiamy ją do wystygnięcia.
  • W drugiej misce ubijamy zimną czekoladową śmietankę.
  • Łączymy dwie masy. Miskę wykładamy folią spożywczą. Na dno wkładamy gotowy sorbet i zalewamy masą śmietanową.
  • Wstawiamy do zamrażarki. Po ok. 5 godzinach deser jest gotowy. Wyciągamy go z miski i posypujemy migdałami.
Autor: Moja kuchnia malutka
Rodzaj przepisu
  • Lody
Produkty
  • Śmietanka czekoladowa 30%

Czy wiesz, że...?

W 30 roku życia kończy się proces mineralizacji kości, a zgromadzony w nich wapń służy jako rezerwa do końca życia, rozpoczyna się naturalna utrata pierwiastka, najpierw powoli po ok. 1% rocznie, następnie coraz więcej.

Więcej ciekawostek