SM w Gostyniu

SpaghettiZKawy d

Składniki:
  • 150 ml naparu kawy
  • 2 g agaru
  • 100 ml naparu kawy
  • 50 ml mleka UHT gostyńskiego
  • 2 g agaru
  • 100 ml likieru miętowego
  • 2 g agaru
  • maliny świeże/mrożone
Spaghetti kawowe:

150 ml zimnego naparu z kawy (opcjonalnie dosłodzonego do smaku) mieszamy dokładnie z agarem i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy ok. 1 min i odstawiamy do wystudzenia. Następnie płyn nabieramy w strzykawkę i napełniamy nim długą rurkę (od kroplówki, wężyk do napowietrzania akwarium...) wkładamy ją do wody z lodem i po 4 min pustą strzykawką (powietrzem) wypychamy zawartość rurki na zewnątrz. Postępujemy tak do wykończenia składników.

 
Spaghetti kawa z mlekiem:

100 ml zimnej kawy (opcjonalnie słodzonej do smaku) łączymy z mlekiem i agarem, doprowadzamy do wrzenia, gotujemy ok. 1 min i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Następnie postępujemy tak samo jak w przypadku kawy bez mleka.

Spaghetti z likieru miętowego:

Likier łączymy z agarem i podgrzewamy do temp ok .90 stopni. Następnie szybko schładzamy do 50 stopni i formujemy spaghetti metodą opisaną powyżej.

Podanie:

Układamy na talerzykach wszystkie rodzaje spaghetti, dekorujemy malinami i miętą. Podajemy schłodzone.


Autor: Malinowe pocałunki
Rodzaj przepisu
  • Desery
Produkty
  • Mleko

Czy wiesz, że...?

W 30 roku życia kończy się proces mineralizacji kości, a zgromadzony w nich wapń służy jako rezerwa do końca życia, rozpoczyna się naturalna utrata pierwiastka, najpierw powoli po ok. 1% rocznie, następnie coraz więcej.

Więcej ciekawostek