SM w Gostyniu

przedisd2

PRZYGOTOWANIE: 10 minut
GOTOWANIE: 35-40 minut
OCZEKIWANIE: 5 godzin

Składniki na ok. 40 karmelków:
- 350g mleka zagęszczonego niesłodzonego SM w Gostyniu (lub tyle samo mleka zagęszczonego słodzonego w puszce z Gostynia już bez dodatku cukru)
- 10 dag cukru
- 5 dag masła extra SM w Gostyniu

Sposób przygotowania:
1. Mleko zagęszczone niesłodzone SM w Gostyniu wlać do rondelka, dodać masło gostyńskie, sól i cukier, ciągle mieszając doprowadć do wrzenia.
2. Masę gotować ok. 35-40 minut ciągle mieszając aż do uzyskania kremowej konsystencji.
3. Masę schłodzić
4. Z masy uformować wałek o średnicy ok. 1 cm, następnie owinąć go w folią i chłodzić w lodówce ok. 5 godzin
5. Schłodzony wałek wyjąć z lodówki i pokroić na kawałki wielkości cukierków
6. Każdy karmelek owinąć w celofan lub folię termokurczliwą spożywczą
Rodzaj przepisu
  • Desery
Produkty
  • Masło
  • Mleko zagęszczone niesłodzone
  • Mleko zagęszczone słodzone

Czy wiesz, że...?

W 30 roku życia kończy się proces mineralizacji kości, a zgromadzony w nich wapń służy jako rezerwa do końca życia, rozpoczyna się naturalna utrata pierwiastka, najpierw powoli po ok. 1% rocznie, następnie coraz więcej.

Więcej ciekawostek