SM w Gostyniu

przepisd3

PRZYGOTOWANIE: 15 minut
PIECZENIE I GOTOWANIE: 1,5 godz.

Składniki na 4 porcje:
- 1 puszka mleka zagęszczonego słodzonego 533g SM w Gostyniu
- 15 dag ryżu
- 2 duże pomarańcze + skórka starta z 1 pomarańczy
- 2 łyżeczki cukru
- rodzynki do dekoracji
- szczypta soli

Sposób przygotowania:
2 pomarańcze umyć i pokroić w plastry. Następnie ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posypać cukrem. Piec w temperaturze 120°C około 30 minut.
W międzyczasie ugotować 15 dag ryżu (ok. 20-30 minut) w wodzie z 1 łyżeczkę soli i odcedzić. Do garnka wylać zawartość puszki, dodać startą skórkę z 1 pomarańczy, dodać ugotowany ryż i wymieszać. Gotować na małym ogniu ok. 30 minut aż masa trochę się zagęści, przestudzić.
Boki 4 szklanic udekorować pieczonymi plastrami pomarańczy, wlać masę mleczno-ryżową. Wierzch deseru udekorować plastrem pomarańczy, posypać rodzynkami. Deser ryżowy serwować lekko ostudzony lub na zimno.
Rodzaj przepisu
  • Desery
Produkty
  • Mleko zagęszczone słodzone

Czy wiesz, że...?

W 30 roku życia kończy się proces mineralizacji kości, a zgromadzony w nich wapń służy jako rezerwa do końca życia, rozpoczyna się naturalna utrata pierwiastka, najpierw powoli po ok. 1% rocznie, następnie coraz więcej.

Więcej ciekawostek