SM w Gostyniu

babeczki z coca colą z wielkanocną dekoracją

Składniki:
  • 200 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki kakao
  • 160 g ciemnego cukru
  • 150 ml Coca – Coli
  • 100 ml oleju słonecznikowego
  • 2 jajka

Krem budyniowy:
  • 1 mały budyń
  • 250 ml Mleka UHT gostyńskiego 3,2%
  • 60 g Masła gostyńskiego ekstra
  • zielony barwnik
 
Dodatkowo:
  • wiórki kokosowe
  • jajeczka czekoladowe "Mini eggs"
 
Przygotowanie:

  • Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
  • W jednej misce wymieszać wszystkie suche składniki: mąkę, proszek, kakao, cukier.
  • W drugiej misce natomiast, roztrzepane jajka, Coca colę i olej. Do mokrych składników dodać przesiane suche składniki i wymieszać do połączenia.
  • Foremkę do muffinów wyłożyć papilotkami, nałożyć do nich ciasta, do 3/4 wysokości papilotek. Piec w temperaturze 180ºC przez około 25 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wystudzić na kratce.
  • Ugotować budyń z 250 ml mleka. Odstawić do wystudzenia. Zmiksować masło na jasną, puszystą masę a następnie po łyżce dodawać budyń o temperaturze pokojowej. Następnie dodać zielony barwnik i zmiksować.
  • Wiórki kokosowe przesypać do miseczki, dodać zielony barwnik i troszkę wody do uzyskania pożądanego koloru. Odstawić wiórki do wyschnięcia.
  • Wystudzone muffinki posmarować kremem budyniowym a następnie obtoczyć w wiórkach. Na szczycie poukładać jajeczka.
 

·         200 g mąki pszennej

·         2 łyżeczki proszku do pieczenia

·         4 łyżki kakao

·         160 g ciemnego cukru

·         150 ml Coca – Coli

·         100 ml oleju słonecznikowego

·         2 jajka

Rodzaj przepisu
  • Muffinki/babeczki
Produkty
  • Mleko
  • Masło

Czy wiesz, że...?

W 30 roku życia kończy się proces mineralizacji kości, a zgromadzony w nich wapń służy jako rezerwa do końca życia, rozpoczyna się naturalna utrata pierwiastka, najpierw powoli po ok. 1% rocznie, następnie coraz więcej.

Więcej ciekawostek