SM w Gostyniu


babka julka

Bardzo apetyczna babka z dodatkiem kaszy manny poleca się na Wielkanoc!

Składniki:
  • 1 jajko
  • 50 g Masła gostyńskiego ekstra
  • 120 g kaszy manny
  • 120 g mąki ziemniaczanej
  • 250 g mąki 
  • 150 g cukru
  • 125 ml Mleka UHT gostyńskiego 3,2%
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ekstrakt migdałowy
 
Przygotowanie:

  • Jajko ucieramy z cukrem i utartym wcześniej masłem.
  • Stopniowo dosypujemy pozostałe składniki w odpowiedniej kolejności: najpierw mąkę puszystą tortową, następnie ziemniaczaną, kaszę mannę, proszek do pieczenia, mleko i ekstrakt migdałowy. Ciasto powinno być dość gęste.
  • Przekładamy je do foremki wysmarowanej masłem i obsypanej pokruszonymi biszkoptami. Pieczemy około 50 minut w 200 stopniach.
  • Kiedy ostygnie wyjmujemy z formy i dowolnie dekorujemy. Ja użyłam do tego mlecznej czekolady rozpuszczonej w kilku łyżkach mleka.

Autor: Fiołkowa kuchnia Małgorzaty
 

·         200 g mąki pszennej

·         2 łyżeczki proszku do pieczenia

·         4 łyżki kakao

·         160 g ciemnego cukru

·         150 ml Coca – Coli

·         100 ml oleju słonecznikowego

·         2 jajka

Rodzaj przepisu
  • Ciasta
Produkty
  • Mleko
  • Masło

Czy wiesz, że...?

W 30 roku życia kończy się proces mineralizacji kości, a zgromadzony w nich wapń służy jako rezerwa do końca życia, rozpoczyna się naturalna utrata pierwiastka, najpierw powoli po ok. 1% rocznie, następnie coraz więcej.

Więcej ciekawostek