SM w Gostyniu


Babka kajmakowa

Ciasto:
  • 5 jajek
  • 3 łyżki domowego cukru waniliowego
  • sok z 1/2 cytryny
  • 300 g Masy krówkowej gostyńskiej
  • 100 g Masła gostyńskiego ekstra
  • 180 g mąki pszennej 
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Polewa:
  • 100 g Masy krówkowej gostyńskiej
  • 4 łyżki Supermleka 3,2%
  • płatki migdałów do posypania
Przygotowanie:
  • Migdały w czekoladzie, masę kajmakową i masło podgrzewać na małym ogniu do rozpuszczenia. Przestudzić. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodać cukier a następnie po 1 żółtku i sok z cytryny, cały czas ucierając. Dodać masę kajmakową a następnie obie mąki, delikatnie mieszając łyżką. Babkę piec ok. 45-50 minut w 180 stopniach. Ostudzić.
  • Składniki na polewę podgrzać i wymieszać, aby się połączyły. Polać babkę i posypać lekko podprażonymi migdałami. Udekorować migdałami w czekoladzie.

Autor: Smakołyki Asi 
 

·         200 g mąki pszennej

·         2 łyżeczki proszku do pieczenia

·         4 łyżki kakao

·         160 g ciemnego cukru

·         150 ml Coca – Coli

·         100 ml oleju słonecznikowego

·         2 jajka

Rodzaj przepisu
  • Ciasta
Produkty
  • Mleko
  • Masło
  • Masa krówkowa/kajmak

Czy wiesz, że...?

W 30 roku życia kończy się proces mineralizacji kości, a zgromadzony w nich wapń służy jako rezerwa do końca życia, rozpoczyna się naturalna utrata pierwiastka, najpierw powoli po ok. 1% rocznie, następnie coraz więcej.

Więcej ciekawostek