SM w Gostyniu

przepisd4

Biszkopt
- 7 jajek
- ¾ szklanki cukru
- ¾ szklanki mąki krupczatki (mąki tortowej)
- ¾ szklanki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Do całych 7 jajek dodajemy 3/4 szklanki cukru i ubijamy na puszystą masę (około 10 minut ubijamy).
Następnie mieszamy w osobnym naczyniu mąkę ziemniaczaą, mąkę krupczatkę i proszek do pieczenia.
Po wymieszaniu tych składników dodajemy małymi porcjami do ubitej masy z jajek i wolno mieszamy.
Całość wkładamy na blaszkę i pieczemy w piekarniku 160° C około 20-25 minut

Truskawkowa masa
- 1 kostka masła extra SM w Gostyniu
- 3 budynie śmietankowe
- 500 ml mleka UHT 2% SM w Gostyniu
- 1 galaretka truskawkowa
- 4 łyżki cukru.

Masa śmietankowa
- 500 ml śmietanki UHT 30% SM w Gostyniu
- 3 śnieżki o smaku truskawkowym
- Ciastka pepitki

Wykonanie
Pieczemy biszkopt.
Następnie przygotowujemy masę truskawkową – do mleka dodajemy cukier i gotujemy budyń.
Do gorącego ugotowanego budyniu wsypujemy suchą galaretkę i mieszamy, a następnie pozostawimy do przestygnięcia.
Rozkręcamy masło i dodajemy zimy wcześniej przygotowany budyń.
Przekroić biszkopt na dwie części.
Na jedną część położyć truskawkową masę następnie położyć drugą cześć biszkoptu.
Ubijamy śmietankę UHT z śnieżkami .
Następnie nakładamy ubitą śmietankę na drugą cześć biszkoptu. Na samym końcu układamy ciastka pepitki na masę śmietankową i lukrujemy, albo polewamy polewą czekoladową ( polewa z mleka zagęszczonego słodzonego gotowanego kakaowego 533 g z Gostynia ).
Rodzaj przepisu
  • Ciasta
Produkty
  • Mleko
  • Masło
  • Śmietanka 30%

Czy wiesz, że...?

W 30 roku życia kończy się proces mineralizacji kości, a zgromadzony w nich wapń służy jako rezerwa do końca życia, rozpoczyna się naturalna utrata pierwiastka, najpierw powoli po ok. 1% rocznie, następnie coraz więcej.

Więcej ciekawostek