SM w Gostyniu


Babka pistacjowa

Składniki:
  • 100 g miękkiego Masła gostyńskiego ekstra
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 150 ml Supermleka 3,2%
  • 200 g mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 białek
  • 70 g pistacji
Lukier:
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • łyżka soku z cytryny
Przygotowanie:
  • Masło utrzeć z cukrem pudrem na puch. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Cały czas ucierając, dodawać na przemian mleko i mąkę. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z utartym ciastem. Ciasto podzielić na 2 części.
  • Pistacje (4 odłożyć do dekoracji) zmielić w młynku do mielenia kawy i wymieszać z połową ciasta. Metalową formę na babkę posmarować tłuszczem i posypać mąką. Jasne i pistacjowe ciasto wylewać na przemian, aby utworzyły się wzorki.
  • Babkę piec ok. 40 minut w 170 stopniach. Ostudzić, polać lukrem i posypać posiekanymi pistacjami.

Autor: Smakołyki Asi
 

·         200 g mąki pszennej

·         2 łyżeczki proszku do pieczenia

·         4 łyżki kakao

·         160 g ciemnego cukru

·         150 ml Coca – Coli

·         100 ml oleju słonecznikowego

·         2 jajka

Rodzaj przepisu
  • Ciasta
Produkty
  • Mleko
  • Masło

Czy wiesz, że...?

W 30 roku życia kończy się proces mineralizacji kości, a zgromadzony w nich wapń służy jako rezerwa do końca życia, rozpoczyna się naturalna utrata pierwiastka, najpierw powoli po ok. 1% rocznie, następnie coraz więcej.

Więcej ciekawostek