SM w Gostyniu


Drożdżowy baranek wielkanocny

Składniki na 3 baranki:
Ciasto drożdżowe:
  • 500g mąki pszennej
  • opakowanie drożdży instant
  • 4 łyżki cukru
  • łyżka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • szklanka ciepłego Mleka UHT gostyńskiego 3,2%
  • 60g Masła gostyńskiego ekstra
Kruszonka:
  • 25g Masła gostyńskiego ekstra
  • 5 łyżek mąki
  • 5 łyżek cukru
  • 3 rodzynki na oczy
  • jajko do posmarowania
Przygotowanie:
  • Mąkę, drożdże, cukier i sól wymieszać w misie miksera. Dodać jajka i rozpuszczone z ciepłym mlekiem masło. Hakiem do wyrabiania ciasta drożdżowego mieszać ok. 10 minut aż ciasto przestanie się kleić. Można też wyrobić ciasto rękami.
  • Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia. Ciasto jeszcze raz wyrobić, w razie potrzeby podsypać mąką. Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem. Odrywać z ciasta niewielkie kawałeczki wielkości orzecha włoskiego i lepić kuleczki. Układać jedną obok drugiej tak, aby uformować tułów baranka. Z większych kawałków uformować głowę, ogon i uszy. Ulepić 3 takie baranki, posmarować rozbełtanym jajkiem.
  • Kruszonka: Wszystkie składniki rozetrzeć w palcach. Kruszonką posypać tułów baranków. Piec ok. 20 minut w 180 stopniach, do zarumienienia. Ostudzić. Z rodzynków zrobić barankom oczy.
Autor: Smakołyki Asi

·         200 g mąki pszennej

·         2 łyżeczki proszku do pieczenia

·         4 łyżki kakao

·         160 g ciemnego cukru

·         150 ml Coca – Coli

·         100 ml oleju słonecznikowego

·         2 jajka

Rodzaj przepisu
  • Ciasta
Produkty
  • Mleko
  • Masło

Czy wiesz, że...?

W 30 roku życia kończy się proces mineralizacji kości, a zgromadzony w nich wapń służy jako rezerwa do końca życia, rozpoczyna się naturalna utrata pierwiastka, najpierw powoli po ok. 1% rocznie, następnie coraz więcej.

Więcej ciekawostek