SM w Gostyniu


Kalejdoskop

To niezwykle kolorowe i pyszne ciasto.

Ciasto:
  • 9 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 i 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka oleju rzepakowego
Dodatkowo:
  • 4 żółtka
  • 2 łyżki mąki tortowej
  • 2 łyżki suchego maku
  • 2 łyżki kakao
  • 1 kisiel truskawkowy
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 1 galaretka truskawkowe
  • 1 galaretka pomarańczowa
  • 1 galaretka agrestowa
  • 1 szklanka śmietanki UHT 30% gostyńskiej
Przygotowanie:

Białka ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Do ubitych białek dodać cukier i ubijać do momentu uzyskania szklistej bezy, następnie dodać przesianą mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Na koniec dodać olej.
Ciasto podzielić na cztery części
  • do pierwszej dodać żółtka jajek i dodatkową mąkę
  • do drugiej mak
  • do trzeciej kakao
  • do czwartej kisiel
Ciasto z dodatkami wymieszać, formę (33*22 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i na środku wylać 1 łyżkę ciasta, następne ciasta lać kolejno jak przy wylewaniu "Zebry" do momentu wykończenia ciasta. Piec w temp. 180 stopni około 40 minut.
Galaretki, bez cytrynowej, rozpuścić osobno i odstawić do zastygnięcia. Cytrynową galaretkę rozpuścić w 3 szklankach wody i odstawić do wystudzenia. Do gęstniejącej, ale jeszcze płynnej galaretki dodać śmietanę i chwilę razem wszystko ubijać. Kolorowe galaretki po zastygnięciu pokroić w kostkę i dodać do masy cytrynowej.
Upieczone i wystudzone ciasto przekroić na dwa placki. Na dolnym wyłożyć masę cytrynową i przykryć drugim, odstawić do zastygnięcia.
Po zastygnięciu ciasto można polać polewą czekoladową lub tylko posypać cukrem pudrem.

·         200 g mąki pszennej

·         2 łyżeczki proszku do pieczenia

·         4 łyżki kakao

·         160 g ciemnego cukru

·         150 ml Coca – Coli

·         100 ml oleju słonecznikowego

·         2 jajka

Rodzaj przepisu
  • Torty
  • Ciasta
Produkty
  • Śmietanka 30%

Czy wiesz, że...?

W 30 roku życia kończy się proces mineralizacji kości, a zgromadzony w nich wapń służy jako rezerwa do końca życia, rozpoczyna się naturalna utrata pierwiastka, najpierw powoli po ok. 1% rocznie, następnie coraz więcej.

Więcej ciekawostek