SM w Gostyniu


Mazurek czekoladowo miętowy

Mazurek na stole być musi bez mazurka tak jak bez pisanek nie ma Świąt.

Ciasto:
  • 180 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • 50 g Masła gostyńskiego ekstra
  • 1 jajko
Masa czekoladowa:
  • 1/2 puszki Mleka zagęszczonego słodzonego gostyńskiego
  • 1 i 1/2 szklanki posiekanej czekolady gorzkiej (około 20 dag)
Dodatkowo:
  • czekoladowo-miętowe pastylki
Przygotowanie:
  • Mąkę przesiać i wymieszać z cukrem, dodać pokrojone w kostkę masło i jajko, zagnieść gładkie ciasto, które schłodzić około 30 minut. 
  • Okrągłą formę do tarty około 25 cm średnicy wysmarować masłem i wysypać mąką, następnie na dnie wyłożyć 3/4 całego schłodzonego ciasta, z reszty zrobić kuleczki, którymi należy obłożyć brzeg mazurka. Na cieście położyć papier do pieczenia i wysypać na nim fasolę.
  • Piec w temp.180 st około 20 minut.
  • Po upieczeniu wystudzić, zdjąć papier z fasolą. 
  • Do miski wsypać posiekaną czekoladę, dolać mleko i ustawić miskę na garnku z gotującą się wodą i rozpuścić, dodać szczyptę soli morskiej i przestudzić.
  • Kiedy masa czekoladowa przestygnie, wylać ją na wystudzony spód mazurka i od razu posypać pokrojonymi w kostkę pastylkami miętowymi, odstawić do lodówki do zastygnięcia. 
  • Po zastygnięciu polewy dowolnie ozdobić.

·         200 g mąki pszennej

·         2 łyżeczki proszku do pieczenia

·         4 łyżki kakao

·         160 g ciemnego cukru

·         150 ml Coca – Coli

·         100 ml oleju słonecznikowego

·         2 jajka

Rodzaj przepisu
  • Ciasta
Produkty
  • Mleko
  • Mleko zagęszczone słodzone

Czy wiesz, że...?

W 30 roku życia kończy się proces mineralizacji kości, a zgromadzony w nich wapń służy jako rezerwa do końca życia, rozpoczyna się naturalna utrata pierwiastka, najpierw powoli po ok. 1% rocznie, następnie coraz więcej.

Więcej ciekawostek