SM w Gostyniu


Mazurek migdałowo kajmakowy

Ciasto kruche:
  • 300 g mąki pszennej
  • 50 g mielonych migdałów
  • 100 g cukru pudru
  • kostka Masła gostyńskiego ekstra
  • jajko
  • szczypta soli
Ciasto na rant:
  • 150 g miękkiego Masła gostyńskiego ekstra
  • 100 g cukru pudru
  • 2 jajka
  • 250 g mąki pszennej
  • 50 g mielonych migdałów
  • ziarenka z 1/2 laski wanilii
  • puszka Masy krówkowej gostyńskiej
Migdały i kandyzowane wiśnie do dekoracji

Przygotowanie:

Ciasto kruche
Wszystkie składniki posiekać i zagnieść gładkie ciasto. Włożyć do lodówki na godzinę. Rozwałkować na wielkość blaszki 24x36cm. Podpiec ok. 10 minut w 180 stopniach.
 
Masło utrzeć z cukrem pudrem i wanilią na puch. Dodać jajka, później mąkę i migdały, wymieszać. Przełożyć do worka cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki, wycisnąć na ciasto ozdobny brzeg. Od razu wstawić do piekarnika i piec ok. 15 minut w 180 st. Ostudzić.
 
Masę kajmakową rozsmarujemy na cieście. Z obranych migdałów i kandyzowanych wiśni robimy kwiaty. Odstawiamy w chłodne miejsce.

·         200 g mąki pszennej

·         2 łyżeczki proszku do pieczenia

·         4 łyżki kakao

·         160 g ciemnego cukru

·         150 ml Coca – Coli

·         100 ml oleju słonecznikowego

·         2 jajka

Rodzaj przepisu
  • Ciasta
Produkty
  • Masło
  • Masa krówkowa/kajmak

Czy wiesz, że...?

W 30 roku życia kończy się proces mineralizacji kości, a zgromadzony w nich wapń służy jako rezerwa do końca życia, rozpoczyna się naturalna utrata pierwiastka, najpierw powoli po ok. 1% rocznie, następnie coraz więcej.

Więcej ciekawostek