SM w Gostyniu


Mazurek mleczno czekoladowy z bakaliami

Ciasto kruche:
  • 1 szklanka mąki krupczatki 
  • 1 i 1/3 szklanka mąki pszennej 
  • 1/3 szklanka cukru pudru
  • szczypta proszku do pieczenia
  • 200 g Masła gostyńskiego ekstra
  • łyżka smalcu
  • jajko
  • łyżka kwaśnej śmietany
Masa mleczno-czekoladowa:
  • 1/2 szklanka Mleka UHT gostyńskiego 3,2%
  • 1/2 szklanka cukru
  • 1 i 1/3 szklanka mleka w proszku (nie granulowanego)
  • 140 g Masła gostyńskiego ekstra
  • 1/3 szklanki drobno pokruszonych herbatników
  • kilka suszonych daktyli
  • 50 g płatków migdałowych
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 1/3 szklanki siekanych orzechów włoskich
  • 2/3 gorzkiej czekolady 70%
Do ozdoby
  • czekoladowe jajeczka
  • płatki migdałowe
  • kolorowe kandyzowane skórki
  • zielone wiórki kokosowe
Przygotowanie:

Ciasto kruche
Wszystkie suche składniki posiekać z masłem i smalcem. Dodać jajko i śmietanę, szybko zagnieść gładkie ciasto. Ciasto zawinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę. 2/3 ciasta rozwałkować na wielkość blaszki 30x18 cm. Z reszty ciasta uformować cienki wałeczek, zrobić rant. Spód ciasta nakłuć widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 20 minut. Ostudzić.
 
Masa mleczno-orzechowa
Mleko, cukier i masło przełożyć do garnuszka, podgrzewać do rozpuszczenia się cukru. Do gorącej masy dodać pokruszoną gorzką czekoladę, mieszać do rozpuszczenia. Wsypać mleko w proszku i zmiksować. Na koniec dodać drobno pokruszone ciastka i bakalie, wymieszać. Masę wylać na wystudzony spód mazurka. Udekorować bakaliami i czekoladowymi jajeczkami. Ciasto odstawić do lodówki do zastygnięcia.

·         200 g mąki pszennej

·         2 łyżeczki proszku do pieczenia

·         4 łyżki kakao

·         160 g ciemnego cukru

·         150 ml Coca – Coli

·         100 ml oleju słonecznikowego

·         2 jajka

Rodzaj przepisu
  • Ciasta
Produkty
  • Mleko
  • Masło

Czy wiesz, że...?

W 30 roku życia kończy się proces mineralizacji kości, a zgromadzony w nich wapń służy jako rezerwa do końca życia, rozpoczyna się naturalna utrata pierwiastka, najpierw powoli po ok. 1% rocznie, następnie coraz więcej.

Więcej ciekawostek