SM w Gostyniu


Mazurek orzechowo kajmakowy

Ciasto:
  • kostka Masła gostyńskiego ekstra (w temp. pokojowej)
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 5 jajek
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 200 g zmielonych orzechów (np. włoskie i laskowe)
  • 250 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 szklanki Mleka UHT gostyńskiego 3,2%
Polewa czekoladowa:
  • 150 ml Śmietanki UHT 30% gostyńskiej
  • 2 tabliczki mlecznej czekolady
  • 1 puszka Masy krówkowej gostyńskiej
  • dowolne bakalie do dekoracji
Do ozdoby
  • czekoladowe jajeczka
  • płatki migdałowe
  • kolorowe kandyzowane skórki
  • zielone wiórki kokosowe
Przygotowanie:

Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym do białości. Cały czas ucierając, dodawać po 1 jajku. Mąkę wymieszać z orzechami i proszkiem do pieczenia. Do utartego masła dodać suche składniki i mleko. Dokładnie wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do dwóch jednakowej wielkości blaszek (24x36cm), wcześniej posmarowanych masłem i oprószonych mąką. Piec ok. 30 minut w 160 stopniach. Ostudzić.
Placki przełożyć masą kajmakową. W rondelku bardzo mocno podgrzać śmietankę, dodać połamane czekolady i mieszać do rozpuszczenia. Ostudzić i polać mazurek. Dowolnie udekorować. Schłodzić.
Boki mazurka warto przed wylaniem polewy czekoladowej zabezpieczyć folią aluminiową, aby masa nie rozlała się na boki.

·         200 g mąki pszennej

·         2 łyżeczki proszku do pieczenia

·         4 łyżki kakao

·         160 g ciemnego cukru

·         150 ml Coca – Coli

·         100 ml oleju słonecznikowego

·         2 jajka

Rodzaj przepisu
  • Ciasta
Produkty
  • Mleko
  • Masło
  • Śmietanka 30%
  • Masa krówkowa/kajmak

Czy wiesz, że...?

W 30 roku życia kończy się proces mineralizacji kości, a zgromadzony w nich wapń służy jako rezerwa do końca życia, rozpoczyna się naturalna utrata pierwiastka, najpierw powoli po ok. 1% rocznie, następnie coraz więcej.

Więcej ciekawostek