SM w Gostyniu

przepisd5

Biszkopt
- 8 jajek
- 3 łyżki kakao
- 1 ½ szklanki cukru
- 2/3 szklanki mąki
- 1/3 mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie: ubić białka z cukrem, dodać żółtka, mąkę, kakao i proszek do pieczenia i upiec.
Temperatura pieczenia 160-170° C. Czas pieczenia 20-25 minut.

Twarogowy krem
- 1 kostka 250 g sera SM w Gostyniu
- 500 ml śmietanki UHT 30% SM w Gostyniu
- 2 galaretki cytrynowe ( rozpuścić w 0,5 l gorącej wody z cukrem waniliowym)
- 2 cukry waniliowe
- 2 łyżki soku z cytryny
- 8 kostek czekolady deserowej

Wykonanie
Ser utrzeć z 2 łyżkami cytryny, gdy galaretka trochę przestygnie dodawać do sera i razem zmiksować tak aby nie było grudek. Pozostawić do momentu, aż galaretka zacznie gęstnieć.
Ubić śmietankę UHT z ½ szklanki cukru pudru na sztywno, a następnie wymieszać z gęstniejącą galaretkę.
Na upieczony biszkopt nakładamy przygotowaną gęstniejącą masę serową.
Wkładamy do lodówki i czekamy, aż masa serowa zgęstnieje.
Następnie na wierzch posypujemy startą czekoladę.
Rodzaj przepisu
  • Ciasta
Produkty
  • Śmietanka 30%

Czy wiesz, że...?

W 30 roku życia kończy się proces mineralizacji kości, a zgromadzony w nich wapń służy jako rezerwa do końca życia, rozpoczyna się naturalna utrata pierwiastka, najpierw powoli po ok. 1% rocznie, następnie coraz więcej.

Więcej ciekawostek