SM w Gostyniu


Pascha migdałowa

Pracochłonny i dość kaloryczny przysmak wielkanocny, ale jakże pyszny! Przygotowanie tradycyjnej paschy musimy zacząć najlepiej 3 dni przed Świętami.

Składniki:
  • 2 l Mleka UHT gostyńskiego 3,2%
  • 6 żółtek
  • 2 i 1/2 szklanki śmietany gostyńskiej 18%
  • 100 g Masła gostyńskiego ekstra
  • ok. 2 szklanki cukru pudru
  • 5 łyżek płatków migdałowych
  • ekstrakt migdałowy
Przygotowanie:
  • Mleko gotujemy w wysokim garnku. Żółtka ubijamy ze śmietaną. Wlewamy mieszankę na wrzące mleko. Całość powinna się zwyczajnie zważyć. Jeżeli to nie nastąpi, dodajemy łyżkę soku z cytryny.
  • Gorący garnek wstawiamy do zlewu z zimną wodą i studzimy jak najszybciej.
  • Sitko wykładamy podwójnie złożoną gazą i przecedzamy nasze zważone mleko.
  • Tak powstały „ser” zawiązujemy i wieszamy, najlepiej na dobę, nad zlewem, aby pozostała w nim serwatka dobrze ściekła.
  • Masło topimy i zostawiamy, aby ostygło.
  • Nasz „serek” miksujemy stopniowo dolewając zimne sklarowane masło, następnie po trochu dodajemy cukier puder. Ilość możemy zmniejszyć, jeżeli uznamy, że pascha jest wystarczająco słodka.
  • Na koniec dolewamy ekstrakt migdałowy i dodajemy poszatkowane płatki migdałów. Możemy trochę zostawić do dekoracji.
  • Niedużą salaterkę wykładamy mokrą i posmarowaną masłem gazą, przyciskamy odpowiednio dużym talerzykiem. Wstawiamy do lodówki na 24 godziny. Tak przygotowaną paschę przekładamy na talerzyk i dowolnie dekorujemy.

·         200 g mąki pszennej

·         2 łyżeczki proszku do pieczenia

·         4 łyżki kakao

·         160 g ciemnego cukru

·         150 ml Coca – Coli

·         100 ml oleju słonecznikowego

·         2 jajka

Rodzaj przepisu
  • Ciasta
Produkty
  • Mleko
  • Masło
  • Śmietanka 18%

Czy wiesz, że...?

W 30 roku życia kończy się proces mineralizacji kości, a zgromadzony w nich wapń służy jako rezerwa do końca życia, rozpoczyna się naturalna utrata pierwiastka, najpierw powoli po ok. 1% rocznie, następnie coraz więcej.

Więcej ciekawostek