SM w Gostyniu


Świąteczny torcik

Ukoronowanie świątecznego obiadu.

Ciasto:
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru
  • 4 łyżki oleju
Krem
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 i1/2 szklanki śmietanki UHT 30% gostyńskiej
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka cukru pudru
Dodatkowo:
  • 1/2 szklanki smażonych wiśni w cukrze lub dżemu z wiśni
  • kilka ciastek delicji
  • czekoladowe jajeczka
Przygotowanie:

Białka jajek ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Do ubitych białek dosypywać cukier i cały czas ubijać, następnie do piany dodać żółtka i delikatnie wymieszać. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, przesiać i wymieszać z masą jajeczną. Na koniec dodać olej i wszystko ostrożnie połączyć.
Ciasto przelać do małej tortownicy około 18 cm średnicy i piec w temp. 180 st około 30-35 minut do suchego patyczka.
 
Krem
Śmietankę ubić na sztywno, serek utrzeć z cukrem pudrem i sokiem z cytryny, następnie dodać do niego śmietankę i delikatnie wymieszać.
 
Upieczone ciasto przekroić na pół i oba krążki nasączyć naparem z kawy rozpuszczalnej, dolny krążek ciasta ułożyć na talerzu, posmarować wiśniami i częścią kremu. Na krem pokroić w paseczki kilka ciastek i przykryć drugim krążkiem. Wierzch i boki tortu posmarować pozostałym kremem i dowolnie ozdobić cukierkami.

·         200 g mąki pszennej

·         2 łyżeczki proszku do pieczenia

·         4 łyżki kakao

·         160 g ciemnego cukru

·         150 ml Coca – Coli

·         100 ml oleju słonecznikowego

·         2 jajka

Rodzaj przepisu
  • Torty
  • Ciasta
Produkty
  • Śmietanka 30%

Czy wiesz, że...?

W 30 roku życia kończy się proces mineralizacji kości, a zgromadzony w nich wapń służy jako rezerwa do końca życia, rozpoczyna się naturalna utrata pierwiastka, najpierw powoli po ok. 1% rocznie, następnie coraz więcej.

Więcej ciekawostek