SM w Gostyniu


Wielkanocne jaja

Składniki (na 10 skorupek):
  • 10 skorupek jajek
  • czerwony barwnik spożywczy
  • kilka łyżeczek soli
  • kilka łyżeczek oleju
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 100 g Masła gostyńskiego ekstra
  • 30 g kakao
  • 100 g mąki
  • 3 jajka
  • 70 g cukru
Przygotowanie:
  • Do szklanki wlać zimną wodę (3/4 szklanki, dodać łyżeczkę czerwonego barwnika. Wymieszać, żeby barwnik się rozprowadził. Włożyć jajko, tak aby było całe zanurzone i trzymać tak kilka minut, do otrzymania pożądanego koloru.
  • Po zafarbowaniu jajka położyć na ręczniku papierowym i pozostawić do wyschnięcia. Następnie w każdym jajku z bardziej zaokrąglonej strony zrobić niewielki otwór( najlepiej nożem z ostrą końcówką
  • Za pomocą wykałaczki wylać jajka ze skorupek. Skorupki opłukać pod bieżącą wodą i napełnić wodą. Włożyć do garnka i zalać wodą, dodając kilka łyżeczek soli. Gotować około 2-3 minuty. Skorupki wystudzić i osuszyć.
  • Do skorupek wlewać po łyżeczce oleju, potrząsać tak, by rozprowadził się po całym wnętrzu skorupek. Nadmiar oleju zlać.
  • W kąpieli wodnej rozpuścić połamaną czekoladę i masło. Wymieszać i przestudzić. 
  • W drugiej misce, jajka (można użyć tych ze skorupek, tylko najpierw należy przesączyć je przez sitko, aby pozbyć się skorupek) wymieszać z cukrem i solą, następnie dodać mąkę i kakao. Na koniec połączyć z czekoladą.
  • Ciasto przełożyć do szprycy lub worka cukierniczego z końcówką do nadziewania. Skorupki napełniać ciastem do ¾ wysokości, bo ciasto rośnie.
  • Jajka umieścić w formie do muffinek, obtaczając je folią aluminiową, tak aby się nie przewracały.
  • Piec w temperaturze 180 stopni przez 20 minut i wystudzić.

·         200 g mąki pszennej

·         2 łyżeczki proszku do pieczenia

·         4 łyżki kakao

·         160 g ciemnego cukru

·         150 ml Coca – Coli

·         100 ml oleju słonecznikowego

·         2 jajka

Rodzaj przepisu
  • Muffinki/babeczki
  • Desery
Produkty
  • Masło

Czy wiesz, że...?

W 30 roku życia kończy się proces mineralizacji kości, a zgromadzony w nich wapń służy jako rezerwa do końca życia, rozpoczyna się naturalna utrata pierwiastka, najpierw powoli po ok. 1% rocznie, następnie coraz więcej.

Więcej ciekawostek