SM w Gostyniu

leśny mech


Składniki
  • 450 g mrożonego szpinaku
  • 250 g cukru
  • 3 duże jajka
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1 szklanki mąki krupczatki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
  • 300 ml Śmietanki 30% UHT gostyńskiej
  • 2 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:
  • owoc granatu i borówki

Przygotowanie


Ciasto
•    Szpinak rozmrażamy i odciskamy w dłoniach z nadmiaru wody.
•    Do miski wbijamy jajka, wsypujemy cukier i miksujemy na wysokich obrotach do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Dodajemy pomału olej. Należy pamiętać, żeby nie przerywać miksowania.
•    Następnie dodajemy przesiane oba rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy najważniejszy składnik - szpinak, delikatnie mieszamy.
•    Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 25 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180°C przez 1 godzinę lub do tak zwanego "suchego patyczka". Studzimy.

Masa kremowa
•    Śmietankę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy aromat pomarańczowy i cukier puder.
•    Z ciasta odcinamy wierzch i rozdrabniamy odciętą górną część na okruszki. Na ciasto wykładamy śmietankę, posypujemy obficie okruszkami i leciutko dociskamy dłonią, aby nie odpadały. Całość posypujemy pestkami granatu i borówkami

Gotowe ciasto zajadamy ze smakiem!

Autor: Katarzyna Woźnicka
Rodzaj przepisu
  • Ciasta
  • Desery
Produkty
  • Śmietanka 30%

Czy wiesz, że...?

W 30 roku życia kończy się proces mineralizacji kości, a zgromadzony w nich wapń służy jako rezerwa do końca życia, rozpoczyna się naturalna utrata pierwiastka, najpierw powoli po ok. 1% rocznie, następnie coraz więcej.

Więcej ciekawostek