SM w Gostyniu

przepisd7

Biszkopt
- 5 jajka
- 5 łyżek cukru
- 2,5 łyżki maki tortowej
- 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Do całych 5 jajek dodajemy 5 łyżek cukru i ubijamy na puszystą masę (około 10 minut).
Następnie mieszamy w osobnym naczyniu mąkę ziemniaczaną, mąke tortową i proszek do pieczenia. Po wymieszaniu tych składników dodajemy małymi porcjami do ubitej masy z jajek i wolno mieszamy. Całość wkładamy na blaszkę i pieczemy w piekarniku 160° C około 20-25 minut.

Masa cytrynowa
- 2 budynie śmietankowe z cukrem
- ½ szklanki cukru
- 500 ml wody
- 1,5 cytryny

Budynie rozpuścić w małej ilości wody, resztę wody wlewamy do naczynia w którym będziemy gotować budyń, dodajemy cukier i wyciśnięty sok z cytryn.
Po zagotowaniu wody dodajemy rozpuszczone budynie i gotujemy do momentu uzyskania masy budyniowej.
Gorąca masę budyniową wlewamy i rozprowadzamy na upieczony wcześniej biszkopt.

Masa śmietankowa
- 750 ml śmietanki UHT 30 % SM w Gostyniu
- 3 śmietan-fix
- 2 łyżki cukru pudru
- 3 paczki ciastek pepitków
- 5 łyżek mleka zagęszczonego słodzonego 533 g gotowanego SM w Gostyniu

Śmietankę UHT ubijamy mikserem, dodajemy śmietan-fix oraz cukier puder.
Tak ubitą śmietankę UHT nakładamy na przestudzoną masę cytrynową.
Następnie układamy ciastka pepitki, lukrujemy i dekorujemy masą zagęszczoną gotowaną (delikatne paski).
(do lukru dodajemy sok z 1,5 cytryny)
Rodzaj przepisu
  • Ciasta
Produkty
  • Śmietanka 30%
  • Mleko zagęszczone słodzone

Czy wiesz, że...?

W 30 roku życia kończy się proces mineralizacji kości, a zgromadzony w nich wapń służy jako rezerwa do końca życia, rozpoczyna się naturalna utrata pierwiastka, najpierw powoli po ok. 1% rocznie, następnie coraz więcej.

Więcej ciekawostek