SM w Gostyniu

rabarbarowy

Składniki

Ciasto:
  • 4 jajka L
  • 200 g drobnego cukru
  • 200 g miękkiego Masła gostyńskiego ekstra
  • 200 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 nasiona kardamonu, obrane i zmielone
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego

Masa rabarbarowa:
  • 3 łodygi rabarbaru, obrane i pokrojone na 3 cm kawałki
  • sok z połowy pomarańczy
  • 2 łyżki brązowego cukru

Masa serowa:
  • 300 g zmielonego sera na sernik
  • 150 g Śmietany 30% UHT gostyńskiej
  • 1 łyżka cukru pudru
  • skórka otarta z połowy pomarańczy

Krem maślany:
  • 200 g miękkiego Masła gostyńskiego ekstra
  • 3 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 1 łyżka Mleka gostyńskiego 3,2% UHT

Przygotowanie

•    Nagrzej piekarnik do 190°C.
•    2 formy o średnicy 18 cm wyłóż papierem do pieczenia.
•    W misce ubij jajka z cukrem i masłem.
•    Dodaj mąkę i proszek i zmiksuj.
•    Dodaj sól, kardamon i łyżkę jogurtu i ponownie zmiksuj.
•    Przełóż ciasto do foremek, wyrównaj.
•    Włóż ciasta do piekarnika i piecz przez 25 min.
•    Wbij patyczek w środek ciasta i sprawdź, czy jest suchy. Jeśli tak, wyjmij foremki i pozostaw do ostudzenia. Możesz zdjąć obręcz po 10 minutach.
•    Kiedy spody będą wystudzone, przetnij je na pół.
•    W międzyczasie przygotuj rabarbar.
•    Do rondla włóż rabarbar, wlej sok z pomarańczy i cukier.
•    Zagotuj. Nie mieszaj zbyt mocno. Niech rabarbar rozpadnie się delikatnie, ale tak, by nadal były widoczne kawałki. Nie chodzi tu o mus.
•    Pozostaw do ostudzenia.
•    Biały ser przełóż do miski, dodaj śmietankę i ubijaj do czasu, aż wszystko się połączy, a krem nie będzie za rzadki.
•    Dodaj cukier i skórkę i delikatnie ubij.
•    Włóż do lodówki.
•    Złóż tort. Na pierwszy blat wyłóż część masy serowej. Na niej wyłóż część rabarbaru.
•    Połóż kolejny blat i powtórz wszystko. Na trzecim blacie również.
•    Połóż ostatni blat i przełóż tort do lodówki na min. 30 minut. To pozwoli łatwiej udekorować tort z wierzchu.
•    Przygotuj ostatni krem.
•    Przełóż masło do miski, dodaj przesiany cukier puder, mleko i wanilię. Zmiksuj całość do uzyskania gładkiego kremu.
•    Udekoruj boki i wierzch tortu maślanym kremem.
•    Ponownie schłódź.
•    Udekoruj truskawkami.

Smacznego!

Autor: Cake me

Torcik rabarbarowy

Składniki:

Ciasto:
4 jajka L
200 g drobnego cukru
200 g miękkiego Masła gostyńskiego ekstra
200 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
2 nasiona kardamonu, obrane i zmielone
1 łyżka jogurtu naturalnego

Masa rabarbarowa:
3 łodygi rabarbaru, obrane i pokrojone na 3 cm kawałki
sok z połowy pomarańczy
2 łyżki brązowego cukru

Krem serowy:
300 g zmielonego sera na sernik
150 g Śmietany 30% UHT gostyńskiej
1 łyżka cukru pudru
skórka otarta z połowy pomarańczy

Krem maślany:
200 g miękkiego Masła gostyńskiego ekstra
3 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka esencji waniliowej
1 łyżka Mleka gostyńskiego 3,2% UHT

Przygotowanie:

·         Nagrzej piekarnik do 190°C.

·         2 formy o średnicy 18 cm wyłóż papierem do pieczenia.

·         W misce ubij jajka z cukrem i masłem.

·         Dodaj mąkę i proszek i zmiksuj.

·         Dodaj sól, kardamon i łyżkę jogurtu i ponownie zmiksuj.

·         Przełóż ciasto do foremek, wyrównaj.

·         Włóż ciasta do piekarnika i piecz przez 25 min.

·         Wbij patyczek w środek ciasta i sprawdź, czy jest suchy. Jeśli tak, wyjmij foremki i pozostaw do ostudzenia. Możesz zdjąć obręcz po 10 minutach.

·         Kiedy spody będą wystudzone, przetnij je na pół.

·         W międzyczasie przygotuj rabarbar.

·         Do rondla włóż rabarbar, wlej sok z pomarańczy i cukier.

·         Zagotuj. Nie mieszaj zbyt mocno. Niech rabarbar rozpadnie się delikatnie, ale tak, by nadal były widoczne kawałki. Nie chodzi tu o mus.

·         Pozostaw do ostudzenia.

·         Biały ser przełóż do miski, dodaj śmietankę i ubijaj do czasu, aż wszystko się połączy, a krem nie będzie za rzadki.

·         Dodaj cukier i skórkę i delikatnie ubij.

·         Włóż do lodówki.

·         Złóż tort. Na pierwszy blat wyłóż część masy serowej. Na niej wyłóż część rabarbaru.

·         Połóż kolejny blat i powtórz wszystko. Na trzecim blacie również.

·         Połóż ostatni blat i przełóż tort do lodówki na min. 30 minut. To pozwoli łatwiej udekorować tort z wierzchu.

·         Przygotuj ostatni krem.

·         Przełóż masło do miski, dodaj przesiany cukier puder, mleko i wanilię. Zmiksuj całość do uzyskania gładkiego kremu.

·         Udekoruj boki i wierzch tortu maślanym kremem.

·         Ponownie schłódź.

·         Udekoruj truskawkami.

Smacznego!

Rodzaj przepisu
  • Torty
  • Ciasta
Produkty
  • Mleko
  • Masło
  • Śmietanka 30%

Czy wiesz, że...?

W 30 roku życia kończy się proces mineralizacji kości, a zgromadzony w nich wapń służy jako rezerwa do końca życia, rozpoczyna się naturalna utrata pierwiastka, najpierw powoli po ok. 1% rocznie, następnie coraz więcej.

Więcej ciekawostek