SM w Gostyniu

czekosernik

Składniki

  • 3 łyżki cukru
  • 200g gorzkiej czekolady
  • 200g Masła gostyńskiego extra
  • 400g cukru pudru
  • 5 jaj
  • 100g mąki tortowej
  • 500g twarogu tłustego
  • 1 spora łyżeczka aromatu śmietankowego
  • 200g wiśni bez pestek (moje były mrożone)

Przygotowanie

•    Wiśnie wrzucamy na sitko zaczepione tuż nad miseczką i zasypujemy 3 łyżkami cukru - do miseczki będzie spływał nam sok.
•    Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej na gładką i jednolitą masę. Kiedy już się rozpuści odstawiamy ją do ostygnięcia.
•    Do miski wrzucamy masło wraz z 250g cukru pudru i miksujemy na gładką masę. Dorzucamy 3 jajka - w odstępach, każde kolejno dokładnie miksując.
Potem dodajemy ostudzoną czekoladę i miksujemy dalej.
•    Kiedy masa czekoladowa jest już idealnie zmiksowana, wrzucamy do niej małymi porcjami mąkę i mieszamy wszystko silikonową łopatką do ciasta. Mąka pięknie nam się wkomponuje w masę, będzie idealnie gładka i bez grudek.
•    Do drugiej miski wrzucamy twaróg i miksujemy go do rozdrobnienia.
Dodajemy do niego pozostały cukier puder, 2 jajka, aromat śmietankowy i miksujemy aż do całkowitego połączenia składników na gładką masę.
•    Kwadratową foremkę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia.
3/4 czekoladowej masy wykładamy do foremki i wyrównujemy wierzch silikonową łopatką do ciasta - to będzie 1 warstwa.
•    2 warstwa to masa serowa, delikatnie rozprowadzamy ją po warstwie czekoladowej, na całości wyrównując.
•    3 warstwa to pozostała masa czekoladowa, rozprowadzamy ją tak jak pozostałe warstwy a na jej wierzchu rozkładamy wiśnie.
•    Tak przygotowane ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika na 170°C i pieczemy 60min. Po upieczeniu zostawiamy ciasto w otwartym piekarniku - niech się spokojnie tam studzi.

Autor: Agata Waksmundzka
Rodzaj przepisu
  • Ciasta
Produkty
  • Masło

Czy wiesz, że...?

W 30 roku życia kończy się proces mineralizacji kości, a zgromadzony w nich wapń służy jako rezerwa do końca życia, rozpoczyna się naturalna utrata pierwiastka, najpierw powoli po ok. 1% rocznie, następnie coraz więcej.

Więcej ciekawostek