SM w Gostyniu

szarlotka z galaretką


Składniki

Ciasto:
•    350 g mąki pszennej typ 500
•    200 g Masła gostyńskiego extra
•    1 jajko
•    3 żółtka
•    80 g cukru
•    1 łyżeczka cukru waniliowego z wanilią
•    3 łyżeczki proszku do pieczenia

Nadzienie:
•    1,3 kg obranych jabłek
•    1 łyżeczka cynamonu
•    1 galaretka brzoskwiniowa
•    185 ml wody
•    cukier do smaku

Przygotowanie

Ciasto:
•    Mąkę przesiać do misy miksera, dodać zimne masło pokrojone w kostkę oraz pozostałe składniki.
•    Końcówką do ucierania miksować na wolnych obrotach do połączenia się składników. Przełożyć ciasto na blat zagnieść i uformować kulę. Ciasto podzielić na pół.
•    Blachę 24*33 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia. Jedną część ciasta równomiernie rozprowadzić na blasze. Blachę i drugą część ciasta włożyć do lodówki. W tym czasie przygotować jabłka.

Nadzienie:
•    Jabłka zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Na patelnię wlać wodę, dodać jabłka, smażyć do miękkości i odparowania nadmiaru płynu. Do gorących jabłek wsypać suchą galaretkę, cynamon i dosłodzić do smaku. Ostudzić.
•    Wyjąć blachę z lodówki nakłuć ciasto widelcem, wyłożyć zimne jabłka.
•    Drugą część ciasta rozwałkować pomiędzy dwoma kawałkami papieru do pieczenia na wielkość blaszki i przełożyć na jabłka. Piec w 180°C 45 minut.

Autor: Alina Waliczek
Rodzaj przepisu
  • Ciasta
Produkty
  • Masło

Czy wiesz, że...?

W 30 roku życia kończy się proces mineralizacji kości, a zgromadzony w nich wapń służy jako rezerwa do końca życia, rozpoczyna się naturalna utrata pierwiastka, najpierw powoli po ok. 1% rocznie, następnie coraz więcej.

Więcej ciekawostek