SM w Gostyniu

szarlotka tatrzańska

Składniki

Ciasto kruche:
•    300 g mąki krupczatki
•    200 g mąki orkiszowej typ 650
•    250 g Masła gostyńskiego extra
•    80 g cukru pudru
•    1 łyżeczka cukru z wanilią
•    2 łyżeczki proszku do pieczenia
•    2 żółtka
•    3 łyżki Śmietany gostyńskiej UHT 18%

Nadzienie:
•    3 kg jabłek
•    1 łyżeczka cynamonu
•    1 łyżeczka przyprawy do piernika
•    3-4 łyżki cukru pudru
•    3 łyżki bułki tartej

Przygotowanie

•    Do misy miksera przesiać mąki z proszkiem do pieczenia. Dodać zimne pokrojone w kostkę masło oraz pozostałe składniki. Za pomocą końcówki do ucierania zmiksować na jednolite ciasto.
•    Ciasto przełożyć na podsypany mąką blat, zagnieść i uformować wałek. 2/3 ciasta równomiernie rozłożyć na blasze 25*40 cm wyłożonej papierem do pieczenia i włożyć do lodówki.
•    Resztę ciasta owinąć folią spożywczą i włożyć do zamrażarki. Gdy ciasto będzie się schładzać przygotować nadzienie.
•    Jabłka obrać ze skórki wydrążyć gniazda nasienne, pokroić na ćwiartki a następnie w cieniutkie plasterki.
•    Do jabłek dodać cynamon, przyprawę i dosłodzić cukrem pudrem. Wymieszać i jeśli jabłka puszczą dużo soku, lekko odcisnąć uważając, by zbytnio ich nie połamać.
•    Wyjąć z lodówki blaszkę z ciastem. Ciasto gęsto nakłuć widelcem, posypać bułką tartą, wyłożyć jabłka i na górę zetrzeć na dużych oczkach resztę ciasta (z zamrażarki).
•    Piec w 180°C około 1 godziny. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Szarlotka jest pyszna na ciepło i na zimno.

Autor: Alina Waliczek
Rodzaj przepisu
  • Ciasta
Produkty
  • Masło
  • Śmietanka 18%

Czy wiesz, że...?

W 30 roku życia kończy się proces mineralizacji kości, a zgromadzony w nich wapń służy jako rezerwa do końca życia, rozpoczyna się naturalna utrata pierwiastka, najpierw powoli po ok. 1% rocznie, następnie coraz więcej.

Więcej ciekawostek