SM w Gostyniu

ciasto dyniowo marchewkowe w polewie karmelowej

Składniki
(foremka 18x30cm)


Ciasto:
·         250 g mąki pszennej
·         150 g cukru kryształu
·         1 łyżeczka proszku do pieczenia
·         3 jajka
·         100 g roztopionego Masła gostyńskiego extra
·         250 g puree z dyni (ok. 5-6 łyżek)
·         150 g marchewki (2 małe)

Polewa:
·         150 g cukru kryształu
·         85 ml Śmietany gostyńskiej UHT 30%

Dodatkowo:
·         posiekane pistacje do dekoracji


Przygotowanie


·         Jajka z cukrem ubijamy przez kilka minut na puszystą pianę. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem i płynne masło. Miksujemy do połączenia składników. Na samym końcu dodajemy startą marchewkę na dużych oczkach (można też na mniejszych, jednak ja chciałam, aby marchew po upieczeniu była widoczna) i puree dyniowe. Delikatnie mieszamy.


·         Następnie przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180°C. Pieczemy ok. 40 min. Sprawdzamy pod koniec patyczkiem czy już jest upieczone. Odstawiamy do wystudzenia.


·         Na patelnię wsypujemy cukier i prażymy do uzyskania płynnej konsystencji. Prażymy na niezbyt wielkim ogniu, aby nie przypalić. Kiedy cukier jest płynny i ma bursztynowy kolor, ściągamy patelnię z palnika i ostrożnie wlewamy kremówkę. Należy być ostrożnym, ponieważ masa będzie się mocno pienić i można się poparzyć. Mieszamy energicznie aż śmietana połączy się z cukrem.


·         Odstawiamy do przestygnięcia, w tym czasie karmel będzie gęstniał. Kiedy przestygnie, polewamy nim ciasto. Ozdabiamy posiekanymi pistacjami.

Autor: Radość kipiąca uśmiechem
Rodzaj przepisu
  • Ciasta
Produkty
  • Masło
  • Śmietanka 30%

Czy wiesz, że...?

W 30 roku życia kończy się proces mineralizacji kości, a zgromadzony w nich wapń służy jako rezerwa do końca życia, rozpoczyna się naturalna utrata pierwiastka, najpierw powoli po ok. 1% rocznie, następnie coraz więcej.

Więcej ciekawostek