SM w Gostyniu

ciasto budyniowe ze śliwkami

Składniki

Ciasto:
•    750g mąki pszennej
•    250g cukru
•    2 budynie czekoladowe (bez cukru)
•    200g miękkiego Masła gostyńskiego extra
•    4 żółtka
•    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
•    odrobina soli

Dodatkowo:
•    ok. 800 g śliwek
•    2 łyżeczki cynamonu
•    2 łyżki cukru

Masa budyniowa:

•    3 budynie śmietankowe lub waniliowe
•    1 l Mleka gostyńskiego UHT 3,2%
•    3-4 łyżki cukru (lub więcej)


Przygotowanie

•    Mąkę przesiać z proszkiem do miski, dodać budyń (proszek), sól i wymieszać razem.
•    Masło utrzeć mikserem z cukrem na jasną masę, następnie dodawać po jednym żółtku i nadal ubijać.
•    Na końcu partiami dodawać składniki sypkie, ciągle miksując. Gotowe ciasto podzielić na dwie części. Jedną włożyć do zamrażarki. Drugą częścią wylepić dno blaszki (25x35).
•    Blaszkę wcześniej należy wyłożyć papierem do pieczenia. Blaszkę z ciastem wkładamy do lodówki, a w tym czasie przygotowujemy masę budyniową.
•    Z litra mleka, odlać 3/4 szklanki i rozpuścić w niej budyń. Resztę mleka zagotować z cukrem. Do gotującego się mleka wlać rozmieszany budyń. Chwilkę gotować i odstawić do lekkiego przestygnięcia (nie musi być całkiem zimny).
•    Śliwki umyć, przekroić na pół i usunąć pestki, odłożyć.
•    Z lodówki wyjąć blaszkę. Na ciasto wylać budyń a na nim układać śliwki jedna obok drugiej - skórką do dołu.
•    Po wierzchu posypać cukrem oraz cynamonem. Z zamrażarki wyjąć drugą część ciasta i zetrzeć je na tarce o dużych oczkach na śliwki.
•    Ciasto piec ok. 1 godzinę, w temperaturze 180°C. Po tym czasie wyjąć i przestudzić, można także po wierzchu posypać cukrem pudrem.

Autor: Radość kipiąca uśmiechem
Rodzaj przepisu
  • Ciasta
Produkty
  • Mleko
  • Masło

Czy wiesz, że...?

W 30 roku życia kończy się proces mineralizacji kości, a zgromadzony w nich wapń służy jako rezerwa do końca życia, rozpoczyna się naturalna utrata pierwiastka, najpierw powoli po ok. 1% rocznie, następnie coraz więcej.

Więcej ciekawostek