SM w Gostyniu

kokosowe ciasto z jabłkami

Składniki

•    400 g mąki pszennej
•    170 g Masła gostyńskiego extra
•    200 g cukru (lub mniej)
•    4 jajka
•    2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
•    100 g wiórków kokosowych
•    200 ml mleka kokosowego (+ odlać z puszki 125ml)
•    100 ml Mleka zagęszczonego słodzonego gostyńskiego (+ odlać z puszki 125ml)
•    4 jabłka
•    sok z 1 cytryny + 250 ml wody

Do posypania
•     85 g cukru pudru, wiórki kokosowe


Przygotowanie

•    Jabłka obrać i pokroić na grube plastry wzdłuż ogryzka. Wypukłą stronę kawałków jabłka - ponacinać ostrym nożem do 3/4 głębokości. Każdy kawałek dobrze zanurzyć w wodzie z cytryną.
•    Masło z cukrem utrzeć na biały puch. Stopniowo, dodawać po jednym jajku.
•    Na najniższych obrotach miksera, powoli dodawać przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę i wiórki kokosowe na zmianę z mlekiem kokosowym i zagęszczonym słodzonym (odlać z puszek po 125ml zostaną wykorzystane po upieczeniu ciasta).
•    Tortownicę 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto, wyrównać i poukładać odsączone jabłka (stroną wypukłą ku górze).
•    Piec ciasto w 175°C przez 50 minut. Wyjąć i odczekać 5 minut.
•    Po tym czasie ponakłuwać ciasto patyczkiem i posmarować całym odlanym mlekiem zagęszczonym słodzonym. Poczekać, aż mleko wsiąknie, ciasto pozostawić do całkowitego wystudzenia.
•    Odlane mleko kokosowe zmiksować z cukrem pudrem do uzyskania gęstawej, błyszczącej polewy. Posmarować nią wierzch i boki ciasta, posypać wiórkami kokosowymi.

Autor: Na To Mam Ochotę
Rodzaj przepisu
  • Ciasta
Produkty
  • Masło
  • Mleko zagęszczone słodzone

Czy wiesz, że...?

W 30 roku życia kończy się proces mineralizacji kości, a zgromadzony w nich wapń służy jako rezerwa do końca życia, rozpoczyna się naturalna utrata pierwiastka, najpierw powoli po ok. 1% rocznie, następnie coraz więcej.

Więcej ciekawostek