SM w Gostyniu

białe ciasto ze snów

Składniki

•    625 g mąki pszennej
•    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
•    1 łyżeczka sody oczyszczonej
•    3 jajka
•    100 g miękkiego Masła gostyńskiego extra
•    65g cukru
•    120 ml oleju
•    1 łyżka Mleka gostyńskiego UHT 3,2%
•    50 g białej czekolady
•    185 g jogurtu naturalnego
•    1 łyżka płynnego miodu
•    szczypta soli
•    85 ml Mleka zagęszczone go słodzonego gostyńskiego
•    purée z 3 obranych jabłek
•    85 g wiórków kokosowych
•    garść rodzynek (niekoniecznie)
•    1 łyżka kaszy manny

Przygotowanie

•    Utrzeć masło i cukier na białą puszystą masę. Nie przerywając miksowania, dolewać powoli oleju, a następnie wsypać proszek do pieczenia, sodę, sól.
•    Dodawać powoli, stopniowo po jednym jajku (aby masa się nie zważyła). Dalej miksując dodać miód, mleko zagęszczone słodzone i lekko przestudzoną, rozpuszczoną w łyżce mleka białą czekoladę (można w mikrofali).
•    Kiedy składniki się połączą, dodawać powoli, na zmianę przesianą mąkę i jogurt. Miksować tylko do połączenia się składników.
•    Do masy dodać mus jabłkowy, wiórki kokosowe, ewentualnie odrobinę rodzynek i wymieszać za pomocą szpatułki lub bardzo krótko i delikatnie, na najmniejszych obrotach zmiksować.
•    Tortownicę 26 cm lekko wysmarować olejem, oprószyć kaszą manną, przełożyć białą masę. Piec w 180°C przez 55 minut. Przestudzone ciasto posypać cukrem pudrem. Najlepsze jest następnego dnia.

Autor: Na To Mam Ochotę
Rodzaj przepisu
  • Ciasta
Produkty
  • Mleko
  • Masło
  • Mleko zagęszczone słodzone

Czy wiesz, że...?

W 30 roku życia kończy się proces mineralizacji kości, a zgromadzony w nich wapń służy jako rezerwa do końca życia, rozpoczyna się naturalna utrata pierwiastka, najpierw powoli po ok. 1% rocznie, następnie coraz więcej.

Więcej ciekawostek