SM w Gostyniu

sernik rodzynka w czekoladzie

Składniki

Czekoladowe ciasto:
•    50 g czekolady mlecznej
•    40 g Masła gostyńskiego extra
•    165 g mąki pszennej
•    1 jajko
•    60 g cukru
•    1/2 łyżki dobrego kakao

Masa Serowa:
•    1 kg dobrego naturalnego twarogu (niekwaśnego!)
•    185 g cukru
•    400 g Mleka zagęszczonego słodzonego gostyńskiego
•    3 jajka
•    1/2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru
•    250 ml Śmietany gostyńskiej UHT 30%
•    100 g mlecznej czekolady
•    20 g czekolady gorzkiej
•    250 g rodzynek
•    100 ml dobrego rumu
•    szczypta soli


Przygotowanie

Ciasto
•    W kąpieli wodnej rozpuścić masło z połamaną czekoladą.
•    Jajko ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać lekko przestudzone, dobrze połączone masło z czekoladą. Zmiksować.
•    Dodać przesianą mąkę z kakao - połączyć.
•    Papierem do pieczenia wyłożyć dno tortownicy (26 cm). Przelać masę brownie i piec przez 15-20 minut w temperaturze 175°C. W tym czasie przygotować masę serową.

Uwaga - wcześniej rodzynki zaleć rumem i zagotować w garnuszku. Zdjąć z ognia i odstawić na min. 1 godzinę.

Masa serowa
•    W misie miksera umieścić twaróg, jajka, cukier, 3/4 puszki mleka skondensowanego gostyńskiego, proszek budyniowy, śmietankę i szczyptę soli. Zmiksować do połączenia się składników.
•    1 szklankę masy odlać. Do reszty, dodać pozostałe mleko skondensowane i zmiksować.
•    Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej. Do lekko ciepłej masy czekoladowej dodać 1 szklankę masy serowej - dobrze połączyć.
•    Dodać rodzynki z rumem, wymieszać. Na jeszcze ciepły spód brownie wylać masę śmietankową (białą).
•    Po łyżce wykładać na nią masę "rodzynka w czekoladzie" tworząc kleksy.
•    Piekarnik nagrzać do 170°C. Na dnie piekarnika umieścić brytfankę/blaszkę z wodą (nalewam na blaszkę około 3-4 szklanki wody). Nad blachą umieścić kratkę, a na niej sernik.
•    Piec 1 godzinę 15 minut. Wyjąć, wystudzić i odstawić na minimum 10 godzin w chłodne miejsce do ścięcia się masy. Kroić ocieplonym np. wrzątkiem, suchym nożem.

Autor: Na To Mam Ochotę
Rodzaj przepisu
  • Ciasta
Produkty
  • Masło
  • Śmietanka 30%
  • Mleko zagęszczone słodzone

Czy wiesz, że...?

W 30 roku życia kończy się proces mineralizacji kości, a zgromadzony w nich wapń służy jako rezerwa do końca życia, rozpoczyna się naturalna utrata pierwiastka, najpierw powoli po ok. 1% rocznie, następnie coraz więcej.

Więcej ciekawostek