SM w Gostyniu

creme brulle zapieczony z dyni Hokkaido z kruszonką

Składniki

•    1 mała dynia Hokkaido
•    250ml Śmietany gostyńskiej UHT 30%
•    4 żółtka
•    3 łyżeczki cukru

Kruszonka
•    1 łyżka Masła gostyńskiego extra i cukru
•    2-3 łyżki mąki

Przygotowanie

•    Z dyni ścinamy „czapeczkę” i wydrążamy pestki. Śmietankę zagotowujemy z cukrem.
•    Żółtka miksujemy przez kilka sekund (nie ubijamy na puch), powoli wlewamy do nich gorącą śmietankę, ciągle ubijając. Gotową masę przelewamy do wydrążonej dyni wraz ze ściętą „czapeczką” wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 120°C i pieczemy przez 70 minut. Po tym czasie schładzamy w lodówce.
•    Składniki kruszonki ugniatamy rękoma i kruszymy na blasze, następnie pieczemy przez 10 minut w 180°C. Dynię wyjmujemy z lodówki i posypujemy gorącą kruszonką.

Autor: Jadło i czytadło
Rodzaj przepisu
  • Desery
Produkty
  • Masło
  • Śmietanka 30%

Czy wiesz, że...?

W 30 roku życia kończy się proces mineralizacji kości, a zgromadzony w nich wapń służy jako rezerwa do końca życia, rozpoczyna się naturalna utrata pierwiastka, najpierw powoli po ok. 1% rocznie, następnie coraz więcej.

Więcej ciekawostek