SM w Gostyniu

Bubble coffee

Składniki

  • 1/3 szklanki tapioki o grubym granulacie
  • 3 szklanki wody
  • 3 łyżki kawy zbożowej (lub rozpuszczalnej)
  • 2 łyżki cukru muscovadoo
  • 1 łyżka syropu z agawy/ciemnego syropu
  • 350ml Mleka gostyńskiego UHT 3,2 %

Przygotowanie

Wodę doprowadzamy wrzenia i wrzucamy kuleczki tapioki oraz pozostałe składniki, co ważne, wrzucenie na zimną wodę nie da tego efektu, ponieważ kuleczki się rozpadną. Tapiokę gotujemy przez około 45 minut, uważając aby się nie przypaliła, ma być przyjemnie miękka jak żelki. Następnie, przykrywamy naczynie i odstawiamy na około 15 minut.
Tak przygotowane kuleczki mieszamy, aby je rozkleić i wraz z powstałym syropem przekładamy do wysokiej szklanki.

Do 250 ml gorącego mleka dodajemy około 2 łyżeczek kawy. W spieniaczu na mleko, spieniamy kolejne około 100 ml mleka.

Do szklanki z kuleczkami tapioki wlewamy kawę przygotowaną na mleku, a na wierzch wykładamy mleko ze spieniacza. Wierzch oprószamy odrobiną ciemnego cukru.

Autor: Kuchnia Marlenity
Rodzaj przepisu
  • Napoje
  • Desery
Produkty
  • Mleko

Czy wiesz, że...?

W 30 roku życia kończy się proces mineralizacji kości, a zgromadzony w nich wapń służy jako rezerwa do końca życia, rozpoczyna się naturalna utrata pierwiastka, najpierw powoli po ok. 1% rocznie, następnie coraz więcej.

Więcej ciekawostek