SM w Gostyniu

Toffee coffee lover

Składniki:

• 2 łyżeczki ulubionej kawy
• 200 ml wrzącej wody
• 80-100 ml zimnego Mleka gostyńskiego UHT 2% / Mleczka zagęszczonego gostyńskiego light z magnezem lub Śmietana kremowa gostyńska UHT 30%
• 2 kawałki Toffee Cinder*
• 1-2 łyżeczki syropu Toffee (syrop barmański)
• sos Toffee / Caramel

Przygotowanie

Dobrze schłodzone mleko wlać do spieniacza (ważne, aby mleko było bardzo zimne, tylko wtedy idealnie się ubije, co więcej smakiem i konsystencją będzie przypominać śmietanę kremówkę).

Dodać łyżeczkę syropu i ubić na sztywną piankę. Odstawić na 1 minutę. W tym czasie zalać kawę wrzącą wodą. Na wierzch przełożyć piankę, pokruszyć 1 lub 2 kawałki (w zależności od ich wielkości) Toffee Cinder, polać sosem Toffee lub Caramel.

*Toffee Cinder

Składniki
• 1/2 szklanki cukru
• 1 łyżka miodu płynnego
• 2 łyżki wody
• 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej

Przygotowanie

  • Wyłożyć papierem do pieczenia niewielkie naczynie żaroodporne lub mniejszą tortownicę.
  • Przygotować płaską łyżeczkę sody - mieć ją „pod ręką" i trzepaczkę do mieszania.
  • Cukier, miód i wodę umieścić w garnuszku, wymieszać. Zagotować na średniej/dużej mocy palnika (na wyczucie). Syrop będzie mocno bąbelkował - tak ma być. Można zamieszać raz czy dwa (nie więcej) żeby upewnić się, że cukier się rozpuścił i podpatrzyć spod bąbelków jaki syrop ma kolor.
  • Gdy zacznie robić się jasno złoty, natychmiast wyłączyć palnik i od razu (praktycznie równocześnie) dosypać płaską łyżeczkę sody. Szybko, krótko, ale dokładnie zamieszać - masa zacznie rosnąć - i błyskawicznie przelać do formy. Zostawić do całkowitego ostygnięcia.
  • Gdy masa będzie zimna i twarda, podnieść ją w tortownicy/na papierze i upuścić z wysokości, żeby popękała, można pomóc sobie nożem, wbijając go w poszczególne kawałki pionowo - ale nie kroić!
  • Toffee Cinder szybko chłonie wilgoć - traci twardość i chrupkość - dlatego należy przechowywać go w szczelnym suchym pojemniczku.
Autor: Na To Mam Ochotę
Rodzaj przepisu
  • Napoje
Produkty
  • Mleko

Czy wiesz, że...?

W 30 roku życia kończy się proces mineralizacji kości, a zgromadzony w nich wapń służy jako rezerwa do końca życia, rozpoczyna się naturalna utrata pierwiastka, najpierw powoli po ok. 1% rocznie, następnie coraz więcej.

Więcej ciekawostek