SM w Gostyniu

Kawa z syropem dyniowym

Składniki

• 1/3 szklanki Mleka gostyńskiego UHT 2% lub Mleka zagęszczonego gostyńskiego light z magnezem
• 2 łyżeczki ulubionej kawy
• 2 łyżeczki syropu dyniowego
trochę na wierzch kawy

Przygotowanie

Dobrze schłodzone mleko (powinno być wcześniej przechowywane w lodówce przez min. 5 godz.) spienić na gęstą piankę. Do pianki dodać 1-2 łyżeczki dyniowego syropu, wymieszać do połączenia. Na świeżą, gorącą kawę przelać spienione mleko, wierzch wzbogacić kilkoma muśnięciami dyniowego syropu. Podawać od razu.

Autor: Na To Mam Ochotę
Rodzaj przepisu
  • Napoje
Produkty
  • Mleko

Czy wiesz, że...?

W 30 roku życia kończy się proces mineralizacji kości, a zgromadzony w nich wapń służy jako rezerwa do końca życia, rozpoczyna się naturalna utrata pierwiastka, najpierw powoli po ok. 1% rocznie, następnie coraz więcej.

Więcej ciekawostek