SM w Gostyniu

Kawa orzechowa z prażonymi orzechami i czekoladą

Składniki

• 200 ml gorącej wody
• 2 łyżeczki ulubionej kawy
• 1 łyżeczka syropu orzechowego
• 1 łyżeczka lekko zmielonych lub drobno posiekanych prażonych orzeszków
• 1/2 szklanki bardzo zimnego Mleka zagęszczonego light gostyńskiego z magnezem lub Śmietana kremowa gostyńska UHT 30%
• duża szczypta cukru trzcinowego
• czekoladowe kropelki

Przygotowanie

Dobrze schłodzone mleczko ubić z łyżeczką syropu orzechowego za pomocą spieniacza na gęstą piankę (o konsystencji ubitej śmietanki) lub syrop delikatnie wymieszać ze śmietaną kremówką. Kawę zalać bardzo gorącą wodą. Na wierzch przełożyć gęstą piankę, posypać orzeszkami i cukrem trzcinowym, czekoladowymi kropelkami.

Autro: Na To Mam Ochotę
Rodzaj przepisu
  • Napoje
Produkty
  • Mleko zagęszczone niesłodzone

Czy wiesz, że...?

W 30 roku życia kończy się proces mineralizacji kości, a zgromadzony w nich wapń służy jako rezerwa do końca życia, rozpoczyna się naturalna utrata pierwiastka, najpierw powoli po ok. 1% rocznie, następnie coraz więcej.

Więcej ciekawostek