SM w Gostyniu

Pistacjowe cappuccino z białą czekoladą i mlekiem zagęszczonym

Składniki

  • 250 ml ulubionej czarnej kawy (u mnie to kawa sypana z ekspresu)
  • 80 ml Mleka gostyńskiego UHT 2% lub Śmietana kremowa gostyńska UHT 30%
  • 1 łyżeczka kremu pistacjowego z białą czekoladą (przepis poniżej*)
  • 1-2 łyżeczki Mleka zagęszczonego słodzonego gostyńskiego
  • starte pistacje do dekoracji

Przygotowanie

Do ulubionej czarnej kawy wmieszać łyżeczkę kremu pistacjowego. Dobrze schłodzone mleko spienić przy użyciu spieniacza na gęstą piankę. Mleczną piankę (lub śmietanę kremówkę) przełożyć na wierzch kawy. Polać mlekiem zagęszczonym i posypać startymi pistacjami. Podawać od razu.

*Krem pistacjowy

Składniki

  • 300 g pistacji bez soli
  • 50 g białej czekolady
  • 2 łyżki Mleka zagęszczonego słodzonego gostyńskiego
  • sól

Przygotowanie

  • Pistacje pozbawić łupinek i umieścić w misie blendera. Zmielić na sypką masę. Odstawić na 5 min.
  • Po tym czasie ponownie blendować orzeszki do uzyskania płynnej konsystencji (czyli puszczenia tłuszczu).
  • Dodać roztopioną w kąpieli wodnej lekko ciepłą białą czekoladę i mleko zagęszczone. Zmiksować.
  • Dodać odrobinę soli do smaku. Wymieszać. Przechowywać w szczelnym słoiczku w lodówce.

Autor: Na To Mam Ochotę
Rodzaj przepisu
  • Napoje
Produkty
  • Mleko
  • Mleko zagęszczone słodzone

Czy wiesz, że...?

W 30 roku życia kończy się proces mineralizacji kości, a zgromadzony w nich wapń służy jako rezerwa do końca życia, rozpoczyna się naturalna utrata pierwiastka, najpierw powoli po ok. 1% rocznie, następnie coraz więcej.

Więcej ciekawostek